Η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια υπέγραψαν τη Δευτέρα μνημόνιο προθέσεων με στόχο την αξιοποίηση της ρωσικής τεχνολογίας για τη βελτίωση του βρετανικού εμβολίου κατά της Covid-19.
«Σας συγχαίρω και εκφράζω την ελπίδα ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχής» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε βιντεοδιάσκεψη με ευκαιρία την υπογραφή του μνημονίου.
Τόσο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζονται σε ακίνδυνους αδενοϊούς που περιέχουν το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού SARS-CoV-2. Το συνθετικό γενετικό υλικό που περιέχουν οι ιοί απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζουν να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Οι πρώτες αναφορές για συνεργασία ανάμεσα στη βρετανική εταιρεία και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τυχαία διαπίστωση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε μεγάλη.
Σε αυτή την περίπτωση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε στις κλινικές μελέτες ότι φτάνει το θεαματικό ποσοστό του 90%. Όταν όμως το εμβόλιο χορηγείται σε δύο ίδιες υψηλές δόσεις η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 60%.
Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι εθελοντές που δέχτηκαν υψηλή πρώτη δόση ανέπτυξαν αντισώματα όχι μόνο κατά της πρωτεΐνης ακίδας αλλά και κατά του αδενοϊού που περιέχει το εμβόλιο. Η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον αδενοϊό-φορεα ενδεχομένως περιορίζει την αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης.
Η AstraZeneca και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχουν ανακοινώσει πως στόχος της συνεργασίας είναι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων. Στις κλινικές μελέτες που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη δόση ο αδενοϊός της Οξφόρδης, ο οποίος προέρχεται από τους πιθήκους, ενώ στη δεύτερη δόση ίσως χρησιμοποιηθεί ο αδενοϊός του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, ο οποίος προέρχεται από τον άνθρωπο.
«Οι δοκιμές θα αρχίσουν πολύ σύντομα, πρακτικά από τώρα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια.
«Δεν θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις ή πολύ χρόνο, καθώς οι τεχνολογίες πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca και το Sputnik V είναι πολύ παρόμοιες» εξήγησε.
Στο πρόγραμμα συνεργασίας θα συμμετάσχουν επίσης η ρωσική φαρμακοβιομηχανία R-Pfarm και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσεων Επενδύσεων ως χρηματοδότης.