Οι συνθήκες για τη θεατρική παραγωγή είναι αναμφίβολα δύσκολες από τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπουν οι ευφάνταστες ιδέες που μπορούν να δώσουν σε δημιουργούς και ηθοποιούς μία «ανάσα». Μία από αυτές είναι το cine theatre «Έξι στα δώδεκα», το νέο υβριδικό καλλιτεχνικό project της Τατιάνας Λύγαρη. Ειδικά για την περίσταση, έξι καταξιωμένοι έλληνες πεζογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς, η Μιράντα Βατικιώτη, ο Άκης Δήμου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Ανδρέας Στάικος, η Φωτεινή Τσαλίκογλου και ο Μάκης Τσίτας, κλήθηκαν να γράψουν 12 νέα θεατρικά κείμενα σύντομης διάρκειας, αντλώντας έμπνευση από τον παραστασιακό χώρο των 12 κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.
Σύμφωνα με τη σύλληψη, που θα εξελίσσεται τους επόμενους μήνες, τα 12 έργα αντιμετωπίζονται σαν κινηματογραφικά σενάρια και κινηματογραφούνται σαν ταινίες μικρού μήκους μέσα στο χώρο των 12 κουπέ. «Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας και προήλθε από τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημική κρίση σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα των χώρων της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ», επισημαίνει η Τατιάνη Λύγαρη. «Το αδιέξοδο στην αξιοποίηση της μαγικής σχέσης εγγύτητας ηθοποιού – θεατή μάς άνοιξε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους με καινοτόμες παρεμβάσεις μέσω της χρήσης των νέων μέσων και του Διαδικτύου. Οι έξι σπουδαίοι συγγραφείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και πρόσφεραν στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία καινούργια θεατρικά κείμενα υψηλής ποιότητας». Οι δώδεκα 12 εικαστικές εγκαταστάσεις που θα προκύψουν μετά τη δράση και την κινηματογράφηση θα αποτελέσουν το αντικείμενο εικαστικής έκθεσης για το κοινό μετά το τέλος των γυρισμάτων.
Τα πρώτα έξι «μικρού μήκους» κινηματογραφημένα θεατρικά έργα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι την άνοιξη και στη συνέχεια θα προβάλλονται στο Διαδίκτυο. Εκτός από την Τατιάνα Λύγαρη, που έχει και τη θεατρική σκηνοθεσία, τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Αντωνιάδης, Εβελίνα Αραπίδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαρίνα Πολυμέρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κλαίρη Σαρρηκυριάκου. Την κινηματογράφηση ανέλαβε ο Πάτροκλος Σκαφίδας, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Σάκης Μπιρμπίλης, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική οι Άλκηστις Ραυτοπούλου, Φώτης Μυλώνας και Γιώργος Στεφανακίδης και τις εικαστικές εγκαταστάσεις o Βασίλης Παφίλης.
Σε δεύτερο χρόνο, η δράση μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή και παρουσιάζεται ζωντανά ύστερα από τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη σκηνοθεσία, την ερμηνεία, τον σκηνικό χώρο. «Η αντιστροφή αυτή δημιουργεί μια διαδικασία παραγωγική και εποικοδομητική για τους ηθοποιούς και πολύ ενδιαφέρουσα για τους θεατές, ιδιαίτερα αυτών που θα παρακολουθήσουν και τις δύο παραστασιακές εκδοχές, κινηματογραφική και θεατρική», συμπληρώνει η Τατιάνα Λύγαρη.