Κατανυκτική Καππαδοκία

Οδοιπορικό σε έναν χριστιανικό πολιτισμό που χάθηκε, αλλά και που ακόμα και μέσα από τα χαλάσματά του εξακολουθεί να λάμπει.

Ενα οροπέδιο φτιαγμένο από πέτρα και χώμα, γεμάτο ηφαιστειακά πετρώματα. Τοπίο σεληνιακό που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις των ηφαιστείων, οι οποίες συνεχίστηκαν επί εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, που μοιάζουν με μανιτάρια ή που έχουν τα σχήματα ζώων και λουλουδιών παντού γύρω σου, σε μια υπερπαραγωγή της φύσης που δεν τη χορταίνουν τα μάτια σου. Αυτή είναι η μία πλευρά της Καππαδοκίας, της «εξωτικής» αυτής περιοχής στο κέντρο της Τουρκίας, που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Κοσμάς Βίδος μάς ξεναγεί στην άλλη, την κρυφή πλευρά της: στις υπόσκαφες εκκλησίες της όπου οι Χριστιανοί, που κάποια στιγμή βίαια ξεριζώθηκαν από τη γη που τους ανέθρεψε, ασκούσαν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους. Δεκάδες τέτοιοι ναοί και μοναστήρια είναι σπαρμένα σε όλη τη (μεγάλη σε έκταση) περιοχή. Σε άλλους η είσοδος γίνεται σε εισιτήριο, σε άλλους είναι εντελώς ελεύθερη. Αφού λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να βρεθούμε εκεί (ή οπουδήποτε αλλού) αυτά τα Χριστούγεννα, ταξιδεύουμε νοερά σε μερικές από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Καππαδοκίας, θαυμάζουμε τις εκπληκτικές τοιχογραφίες-αγιογραφίες τους και κάνουμε μια κατάδυση στο παρελθόν του μαγευτικού αυτού τόπου.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.