Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί ο κοροναϊός σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους καθώς τα ημερήσια κρούσματα της επιδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, πίεση δέχεται και το σύστημα υγείας όπου νοσηλεύονται ακόμη περίπου 3.000 ασθενείς.
Επιπλέον, το ιικό φορτίο σε κάποιες περιοχές υπερβαίνει το όριο φτάνοντας σε επίπεδα «κόκκινου» συναγερμού, αποδεικνύοντας την απρόβλεπτη πορεία του κοροναϊού αλλά και για την επιτήρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Επιμένει ο κορωνοϊός
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.155 νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό.
Για ακόμα μια μέρα, Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία στα κρούσματα με 251 και 237 αντίστοιχα, ενώ πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μαγνησία με 63 κρούσματα και στην Καρδίτσα με 53.
Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται ανά 100.000 πληθυσμού, η επίπτωση στη συγκεκριμένη περιοχή και στους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπρόπυργου, είναι πολύ μεγάλη, και σε τεράστια απόσταση από εκείνη στην υπόλοιπη Αττική.
Με υψηλό αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους εμφανίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη η Καρδίτσα (46,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), το Κιλκίς (42,2 κρούσματα), η Μαγνησία (34,2), η Κοζάνη (31,2), οι Σέρρες (28,3), η Πιερία (28,4), η Ξάνθη (23,3), η Ημαθία (26), ο Έβρρος, τα Γρεβενά και η Δράμα (20,3).
Ανησυχία για τον αριθμό των ατόμων στο ρεβεγιόν
Διαφορετικές απόψεις για τον αριθμό των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στο εορταστικό τραπέζι εκφράζουν οι επιστήμονες.
Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι ήδη έχουν κάνει σαφές με δηλώσεις τους ότι θα προτιμούσαν το όριο των 9 ατόμων να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν καθώς τρέμουν τη διασπορά του ιού και ένα τρίτο κύμα.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους τόνους και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το εορταστικό τραπέζι στα σπίτια, παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς.
Η μέχρι στιγμής οδηγία περιλαμβάνει να περιοριστούν οι επαφές των ανθρώπων στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου
Οι επιστήμονες βλέπουν ότι παρά το σχεδόν δίμηνο lockdown η πανδημία δεν υποχωρεί και το αποδίδουν στις μετακινήσεις των πολιτών.