Το σήμα για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Μάλιστα ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει θέσει μια αυστηρή προτεραιοποίηση για το ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και μένει να οριστικοποιηθεί εάν το πέμπτο νοσοκομείο αναφορά θα είναι το Ασκληπιείο ή το δυτικό νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα.
Σε κάθε περίπτωση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιαστεί εντός των νοσοκομειακών μονάδων όπου εργάζονται και δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού.
Ολα τα εμβολιαστικά κέντρα
Συγκεκριμένα στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.
Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:
Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Το έντυπο που θα υπογράφουν όσοι εμβολιάζονται
Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.
Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πληροφορίες για το πώς θα γίνει το εμβόλιο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσε ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας ότι η πολιτεία θα προτείνει τις ημερομηνίες του εμβολιασμού.
Ειδικότερα, θα υπάρχουν τέσσερα κανάλια εξυπηρέτησης του κοινού για τον εμβολιασμό – δύο ψηφιακά και δύο φυσικά- ώστε να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολα.
Συγκεκριμένα η διαδικασία θα αφορά άυλη συνταγογράφηση, ειδοποίηση με SMS και δύο ραντεβού. Οσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα πρέπει να το κάνουν.ενώ ου Στη συνέχεια οι πολίτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα για τα δύο ραντεβού εμβολιασμού.
Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα επιλέγουν αν θα επιβεβαιώσουν τις προτεινόμενες ημερομηνίες για τα ραντεβού ή αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουν.
Το ίδιο θα γίνεται και στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Παράλληλα θα υπάρχουν και τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες – συγκαταλέγοντας ανάμεσά τους φαρμακεία και ΚΕΠ ως σημεία για να κλείνονται ή και να αλλάζουν τα ραντεβού.
Δεν θα απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή, η ταυτοποίηση θα γίνεται από το κράτος.