Νέο μοντέλο αυστηρών περιοριστικών μέτρων τέθηκε σε εφαρμογή στους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας της δυτικής Αττικής λόγω της επικίνδυνης έξαρσης του κορωνοϊού που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς.
Το συγκεκριμένο μοντέλο θα αποτελέσει οδηγό αντιμετώπισης της πανδημίας και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η πανδημία δεν υποχωρεί παρά τα γενικά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και έξι εβδομάδες.
Η κατάσταση στη χώρα δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι ειδικοί και αυτός είναι και ο λόγος που επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται πως πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να μην παρεκτραπούμε κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημέρων, αφού μπορεί κάτι τέτοιο να αποβεί μοιραίο.
Ειδάλλως, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα χειροτερεύει, τότε η λήψη των νέων μέτρων σε περισσότερες περιοχές, είναι περισσότερο από υπαρκτή. Την ίδια στιγμή μάλιστα, κανένας δεν αποκλείει την πιθανότητα επιβολής των μέτρων ακόμα και στο σύνολο της χώρας, οδηγώντας ουσιαστικά την Ελλάδα σε ένα 3ο πολύ σκληρό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου, αλλά και των πρώτων εβδομάδων του Νοεμβρίου.
Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων στις «κόκκινες περιοχές». Πρόκειται για μια έμμεση διορία λίγων ημερών στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, πριν η κυβέρνηση «πατήσει το κουμπί» των αυστηρότερων μέτρων, όπου από σήμερα ξέρουμε και ποια είναι.
Ποια είναι τα αυστηρότερα μέτρα
Μέτρα lockdown που μοιάζουν με αυτά του Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα για τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Μάνδρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».
Έτσι, από αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 06:00 και για επτά ημέρες θα ισχύουν ακόλουθα:
- Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικεία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
- Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
- Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, ‘Ανω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
- Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνεται και συστήνεται στις επιχειρήσεις, ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
- Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
- Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που οι κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
- Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
- Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
- Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6:00 και για επτά ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.
Ποιες άλλες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο «κόκκινο» είναι:
- Δυτική Αττική,
- Θεσσαλονίκη,
- Ξάνθη,
- Κιλκίς,
- Πιερία,
- Δράμα,
- Ροδόπη,
- Γρεβενά,
- Πέλλα,
- Λάρισα,
- Κοζάνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην Κοζάνη, για την οποία αναμένουμε νεότερα τις επόμενες ημέρες, ενώ πολύ κακή είναι η κατάσταση σε Δράμα και Ξάνθη.
Σε όλες αυτές τις περιοχές γίνεται μεγάλη προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν τα αυστηρότερα μέτρα.
Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown
Πάντως η απόφαση για σκληρό lockdown στις εν λόγω περιοχές δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού οι λοιμωξιολόγοι είχαν βάλει εδώ και αρκετές μέρες στο στόχαστρό τους τις συγκεκριμένες περιοχές, βλέποντας μια περίεργη και ασυνήθιστη αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των λοιπών επιδημιολογικών φορτίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τα τεστ που έγιναν στην περιοχή και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση είναι η υπερμετάδοση σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχουν και ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Έτσι, αξιολογώντας την κατάσταση ως είχε άπαντες στην επιτροπή συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τα οποία και ανακοινώθηκαν σήμερα.
«Ελπίζω να αποφύγουμε παρόμοια μέτρα στην υπόλοιπη Αττική»
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τα νέα μέτρα στη Δυτική Αττική, την κατάσταση στη Β. Ελλάδα και τις ημέρες των εορτών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή: «την τελεταία ειδικά εβδομάδα άρχισε να καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές και χτύπησε το καμπανάκι ότι πολύ πιθανό αυτό να μεταφερθεί σε όμορους δήμους. Υπάρχει σημαντική διαφορά στα κρούσματα και χτύπησε το καμπανάκι για να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε έγκαιρα να αποδώσουν τα μέτρα ωστε να περιοριστεί εκεί η εξάπλωση της πανδημίας».
«Το είδαμε και στις περιφέρειες της Β. Ελλάδας, με πόση ταχύτητα εξαπλώθηκε η επιδημία στις διάφορες περιφέρειες λόγω των μετακινήσεων των εργαζομένων. Ελπίζω να αποφύγουμε παρόμοια μέτρα στην υπόλοιπη Αττική, γι αυτό ελήφθησαν τα μέτρα πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
«Πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα, όπως η Κοζάνη που ήταν από τις περιοχές που πρώτες χτυπήθηκαν από την έξαρση που είχαμε στη χώρα τον Οκτώβριο. Ανάλογα με τα δεδομένα όπως υπάρχουν αν πρέπει κι αν θα συντελέσει στον περιορισμό να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα και στις περιοχές αυτές. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει βελτίωση, όμως το ΕΣΥ ακόμα δεν έχει βρει κάποιου είδους κανονικότητα. Ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Όπως ξέρουμε και από τους ενδημικούς ιούς Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναιοι μήνες που περιμένουν εξάπλωση», σημείωσε ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα στην Β. Ελλάδα.
«Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές θα έχουμε έως 5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα το Ιανουάριο»
«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες.», τόνισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίο Κρήτης.
Ο κ. Γραβάνης σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς.
«Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς».
Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων.
«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
«Περιμένουμε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του κοροναϊού.
«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο».
Συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.