Ο έλληνας ερευνητής με τις περισσότερες ίσως αναφορές στο έργο του, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, που εκτιμώ για τη γνώση και την ευστροφία του, ακόμα και όταν εκφράζει αιρετικές απόψεις, περιέγραψε γλαφυρά την οπτική γωνία των κλινικών γιατρών που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, σαν να βλέπουν μόνο την ουρά του ελέφαντα, όπου προφανώς ελέφαντας είναι η πανδημία.
Αισθάνομαι ότι όλοι οι γιατροί στις πνευμονολογικές, παθολογικές κλινικές και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κοιτούν καθημερινά καταπρόσωπο τον ελέφαντα, αναγνωρίζοντας τα σκληρά χαρακτηριστικά της πανδημίας που γεμίζει τα νοσοκομεία όλου του κόσμου τους τελευταίους μήνες. Ετσι, διαφορετικά μέρη της πανδημίας «ελέφαντα» βλέπουν οι επιδημιολόγοι, οι μικροβιολόγοι, οι βιοχημικοί, οι φαρμακολόγοι, οι οικονομολόγοι υγείας, οι πολλοί συνταξιούχοι εκτός δημόσιου συστήματος υγείας ειδικοί, οι πρόεδροι συνδικαλιστικών φορέων επαγγελματιών υγείας, οι γενετιστές και όλοι οι άλλοι που σχεδόν καθημερινά παρελαύνουν στις οθόνες των τηλεοράσεων. Ως παντογνώστες, αισθάνονται οι περισσότεροι ότι βλέπουν ολόκληρο τον ελέφαντα και απαντούν με μεγάλη σοβαρότητα σε κάθε ερώτηση. Διαβατήριο για τη σοφία είναι ο ακαδημαϊκός τίτλος του καθηγητή, κατά προτίμηση Πανεπιστημίου του εξωτερικού.
Ετσι ο γενετιστής δίνει με βεβαιότητα συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των χώρων, ο μικροβιολόγος για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας σε νοσηλευόμενους βαρέως ασθενείς, ο οικονομολόγος υγείας για τα εμβόλια και τη δράση τους, ο βιοχημικός για τον αναγκαίο αριθμό τεστ που πρέπει να γίνονται και μερικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών φαίνεται να γνωρίζουν τα πάντα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με θέματα υγείας, είναι όμως καθηγητές, ας πούμε, σε πολυτεχνικά τμήματα, φαντάζονται τον ελέφαντα με ακορντεόν, δηλαδή έχουν άποψη για επαναλαμβανόμενα τύπου ακορντεόν lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν από τον ελέφαντα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ούτε την ουρά του.
Η ιστορία αυτή του ελέφαντα με το ακορντεόν δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ. Θα τη δείτε σε πολλές ακόμα συνέχειες στα δελτία ειδήσεων και σχεδόν σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών. Αφιερώνω αυτό το κείμενο στους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, που με τις στολές τους είναι αόρατοι από τους ασθενείς αλλά δυστυχώς και από το κοινό, που στερείται των προτύπων τους και τελικά παρακολουθεί καθημερινά μόνο μια παραμορφωμένη όψη του ελέφαντα.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.