Με τους επιδημιολόγους να δείχνουν παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο, προειδοποιώντας για νέο κύμα της πανδημίας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ήδη μια πρόγευση δόθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοίνωσε μειωμένα ενοίκια για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επανασχεδιάζει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι σε αναστολή καθώς και για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας.
Lockdown και μέτρα στήριξης
Εκτός από το «κούρεμα» κατά 80% των ενοικίων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, τον έκτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο εξετάζονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο να έχει καταρρεύσει ενώ είναι άγνωστο πότε θα ανεβάσουν ρολά.
Για το 2021 τα μέτρα στήριξης που έχουν προϋπολογιστεί φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» και σχεδιάζουν την επέκταση ορισμένων μέτρων:
– Κούρεμα 80% στα ενοίκια: Κούρεμα 80% στα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών. To «κούρεμα» θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.
Επί της ουσίας μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επι της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.
– Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5: Κανόνας στους προηγούμενους κύκλους ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη.
Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021.
Για τον 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου.
Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.
– Αποζημιώσεις 534 ευρω: Oι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
– Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».