Σημαντική μείωση της κατά 22% των κρουσμάτων και κατά 13% των θανάτων σημειώθηκαν το τελευταίο επταήμερο στη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον νέο ενδεικτικό πίνακα που παρουσιάζει «Τα Βήμα».
Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αισιόδοξη εκτίμηση – με βάση το ποσοστό μείωσης – ότι ίσως μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι μικρότερος από 1.000 (σ.σ. με μικρές αυξομειώσεις) κι ότι ενδεχομένως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα κρούσματα να είναι λιγότερα από 500.
Επιπλέον, η μείωση των θανάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποδίδεται στο γεγονός ότι παρήλθαν περίπου 15 ημέρες από την 20ή Νοεμβρίου, όταν άρχισε η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ημερησίως (σ.σ. τότε ήταν περισσότερα από 3.000 κάθε 24ωρο).
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά θα αποτυπώνεται σε σταδιακή μείωση των θανάτων σε ένα αντίστοιχο ποσοστό κατά 15-30% κάθε εβδομάδα, με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων όμως ότι ο τελικός αριθμός των θανάτων μετά κι από αυτό το «δεύτερο κύμα» του Covid-19 θα προσεγγίσει τις 4.700 – 5.000, αφού τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα πολλά κι αφότου άρχισε η τάση μείωσης. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην παράταση του δράματος με τους πολλούς αριθμούς θανάτων καθημερινά. Λόγω ακριβώς αυτής της διαφοράς χρονικής «φάσης» μετάδοσης της νόσου, εκδήλωσης κρουσμάτων, επιμόλυνσης των ηλικιωμένων κι άλλων ευάλωτων ατόμων κι ακολούθως διασωληνώσεων και θανάτων, σε τρεις φάσεις που έχουν χρονικές αποστάσεις περίπου 10-20 ημέρες η κάθε μία από την άλλη.
Ζητούμενο είναι ακόμη τι θα συμβεί με το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων και την κινητικότητα στις εορτές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων που θα «φανούν» μετά από ένα δεκαήμερο (σ.σ. περίπου στις 5-10 Ιανουαρίου) και θα οδηγήσει σε νέο κύκλο νέων διασωληνωμένων και θανάτων μετά τις 15-20 Ιανουαρίου.
Συμπληρώνεται ότι η η πτώση του αριθμού των νέων φορέων δεν είναι μεγάλη – ποσοστό 20% περίπου ανά εβδομάδα – λόγω της μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων σε αυτή την δεύτερη καραντίνα, με τον συντελεστή μετάδοσης R να είναι περίπου στο “0,9” , όταν αυτός ο ενδεικτικός αριθμός στο lockdown της άνοιξης ήταν της τάξης του 0,5. Κάτι που σημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω καραντίνας υπήρξε «αναπαραγωγή» της νόσου και μεγάλος αριθμός νέων νοσούντων, εξέλιξη που είχε αποφευχθεί στην πρώτη καραντίνα. Με αποτέλεσμα το άνοιγμα καταστημάτων κλπ να είναι τώρα επίφοβο, εν αντιθέσει με όσα συνέβησαν τον προηγούμενο Μάιο που είχε …μηδενισθεί το «κοντέρ» των κρουσμάτων κάτι που οδήγησε σε ένα δίμηνο σχετικής επιδημιολογικής ηρεμίας κι ασφάλειας που δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα.
Στα ύψη η θνησιμότητα
Τελος εντυπωσιάζει ο μεγάλος αριθμός αναφερόμενης θνησιμότητας της τελευταίας εβδομάδας – o μεγαλύτερος τoυ τελευταίου χρονικού διαστήματος –με 70 νεκρούς στα 1000 κρούσματα (δηλαδή 7% ποσοστό απώλειας ζωής από κορωνοϊό) . Κάτι που όμως οφείλεται στο ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, ενώ μεγαλος αριθμός συνανθρώπων μας χάνει τη ζωή του λόγω της προγενέστερης μεγάλης εξάπλωσης της νόσου.