Οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ακόμη και αν δεν ήταν οι πιο σκληρές που θα μπορούσαν να είναι, μόνο αμελητέες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Εστω και με πολύμηνη καθυστέρηση, οι κυρώσεις αυτές, που επιβάλλονται για πρώτη φορά σε χώρα του ΝΑΤΟ, αποτελούν την πρώτη ουσιαστική απόπειρα να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη τουρκική συμπεριφορά.

Ιδιαιτέρως το σκέλος που αφορά σε απαγόρευση αδειών εξαγωγών προκάλεσε έντονη ανησυχία και θορύβησε σε μεγάλο βαθμό την Αγκυρα, όπως μαρτυρά η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι κυρώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχονται μόλις λίγα 24ωρα ύστερα από την άνευρη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μεταθέσει για τον Μάρτιο ενδεχόμενη λήψη περιοριστικών μέτρων εναντίον της Αγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι προφανές ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ με την απόφασή τους ενδεχομένως να διευκολύνουν τη διστακτική Ευρώπη να προβεί σε ανάλογες κινήσεις.

TO BHMA