Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το κατοχικό καθεστώς στο ψευδοκράτος με την στήριξη της Άγκυρας προχωρά σε νέες προκλήσεις. Αυτή τη φορά στόχος είναι οι πολυάριθμες χριστιανικές εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Με την τουρκική εισβολή του 1974 οι εκκλησίες είχαν λεηλατηθεί και οι πολύτιμες βυζαντινές εικόνες και τα εκκλησιαστικά τους σκεύη είχαν πουληθεί στο εξωτερικό. Μερικές εκκλησίες τις μετέτρεψαν σε κέντρα διασκεδάσεως ακόμα και σε στάβλους και έρχονται τώρα, με το πρόσχημα να τις αναστηλώσουν, να τις μετατρέψουν και πάλι σε πολιτιστικά κέντρα.
Διαβάστε ακόμα: Εβαλαν φωτιά σε εκλησία για να γυρίσουν τουρκικό σήριαλ
Το κατοχικό καθεστώς και κατοχική Τουρκία θεωρούν ότι οι κατεχόμενες εκκλησιές βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του ΕΒΚΑΦ και ζήτησαν δήθεν να τις αναστηλώσουν ώστε να μην βρίσκονται σε… αχρηστία, όπως ισχυρίσθηκαν. Πρόκειται για απύθμενο θράσος που με το πρόσχημα της αναστήλωσης επιδιώκουν το κέρδος από μια χριστιανική εκκλησία που έπεσε στα χέρια του Αττίλα.
Ήδη προχώρησαν στο άνοιγμα των εκκλησιών με τη διοργάνωση εντός αυτών κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων. Στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο διοργάνωσαν ήδη παζαράκι (δήθεν φιλανθρωπικό). Το 2009 μετέτρεψαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας στην παλαιά (κατεχόμενη) Λευκωσία σε… πολιτιστικό κέντρο.
Να σημειωθεί ότι με τους περίεργους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ κλάπηκαν ελληνικές περιουσίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με αποτέλεσμα να ισχυρίζονται ότι τα Βαρώσια ήταν παλαιότερα τουρκική ιδιοκτησία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (που θεωρείται φερέφωνο του καθεστώτος Ερντογάν) επικαλέστηκε το αρχείο του ΕΒΚΑΦ όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας στο Βαρώσι.
Εδώ και 46 χρόνια οι εκκλησίες στα κατεχόμενα παραμένουν κλειστές, σχεδόν ερείπια, αφού ο Αττίλας φρόντισε προηγουμένως να τις λεηλατήσει. Και το ΕΒΚΑΦ ισχυρίζεται τώρα ότι δαπανά λεφτά για τη συντήρησή τους και φέρνουν ως παράδειγμα την Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα (στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο) ότι για την αναστήλωσή της δαπάνησαν 2,5 εκατ. ευρώ. Η αποκατάσταση του μοναστηριού αυτού, που κτίστηκε το 1867, από τα πλέον ιστορικά προσκυνήματα που διαθέτει η Κύπρος, που η παράδοση το θέλει να έγινε εκεί η αποβίβαση του Απόστολου Ανδρέα, έγινε μετά από διεθνή πίεση. Στις 14 Ιανουαρίου του 1992 η λεγόμενη τουρκοκυπριακή αστυνομία έκλεψε εκκλησιαστικές εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα από το ιστορικό αυτό μοναστήρι αυτό.