Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία 18 ημέρες πριν φύγει το 2020 δεν έχουν καταφέρει, λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, να πραγματοποιήσουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών τουλάχιστον στο ύψος του 30% του εισοδήματός τους και κινδυνεύουν με πέναλτι φόρου 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», δύο είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά με πρόσθετους φόρους επειδή δεν κάλυψαν μέσα στο 2020 το όριο των ελάχιστων συναλλαγών που έπρεπε να πραγματοποιήσουν με πλαστικό χρήμα για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
Με πλαστικό χρήμα
Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο να επιμηκυνθεί το διάστημα όπου οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking θα μετράνε για τη φορολογική δήλωση του 2020. Μία σκέψη είναι να παραταθεί το τρέχον οικονομικό έτος έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. Ουσιαστικά δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και εισοδηματίες θα έχουν συνολικά 14 μήνες για να πιάσουν το όριο του 30% επί του πραγματικού τους εισοδήματος αντί για 12 μήνες που ισχύει ούτως ή άλλως.
Ετσι, αν κάποιος για παράδειγμα έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 6.000 ευρώ (20.000 Χ 20%) αλλά έως το τέλος του έτους καταφέρει οι συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα να ανέλθουν σε 5.000 ευρώ, τότε θα μπορεί και μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 να καλύψει το ποσό που λείπει, δηλαδή τα 1.000 ευρώ, για να μην του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22% επί των λιγότερων αποδείξεων.
Πρόσθετος φόρος
Αν όμως δεν αλλάξει κάτι, τότε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ, δηλαδή 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που είναι 1.000 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται και αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να μειωθεί ο συντελεστής συγκέντρωσης αποδείξεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος αντί για 30% που ισχύει για εφέτος.
Σε αυτή την περίπτωση τα ποσά των αποδείξεων με ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που καθορίζει ο υφιστάμενος νόμος και έτσι νοικοκυριά και επαγγελματίες θα είναι πολύ πιο εύκολο να καλύψουν το ελάχιστο όριο αποδείξεων χωρίς να τους επιβληθεί πέναλτι φόρου.
Πάντως, σε όποιο από τα δύο σενάρια και αν καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί όταν όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι πληρωμές με μετρητά δεν έχει νόημα να τιμωρηθούν φορολογούμενοι που λόγω της πανδημίας περιόρισαν τις αγορές γιατί τα καταστήματα το μεγαλύτερο διάστημα ήταν είτε κλειστά είτε υπολειτουργούσαν.
Παράταση μέτρων
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο έχει αποφασίσει να παρατείνει τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, παρατείνεται για δύο μήνες, έως τις 26 Φεβρουαρίου, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και η κατάθεση πινακίδων.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: Οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή να βγουν για πρώτη φορά και να αποζημιωθούν για τον μήνα Δεκέμβριο με 534 ευρώ αν είναι σε αναστολή ολόκληρο τον τρέχοντα μήνα ή αναλογία του ποσού αυτού αν είναι λιγότερες ημέρες.
Επίσης, επαγγελματίες που ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας περιλαμβάνεται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο για τον επαγγελματικό χώρο τους κατά 40%, ενώ το ίδιο θα απολαύσουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς επίσης και τα παιδιά τους για το ενοίκιο που καταβάλλουν για τη φοιτητική στέγη τους. Οι ιδιοκτήτες που θα υποστούν απώλεια ενοικίου κατά 40% θα λάβουν από το κράτος επιδότηση το 50% της «χασούρας».
Πληρωμή δόσεων
Παράλληλα, κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή αλλά και εργαζόμενοι σε αναστολή μπορούν να πληρώσουν αργότερα τη ρυθμισμένη φορολογική οφειλή τους που λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή 5 χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν το 50% του ποσού που θα λάβουν και οι αιτήσεις θα υποβληθούν τον Ιανουάριο.
Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να παρουσιάσουν πτώση τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με πέρυσι, να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ στην 5η επιστρεπτέα εντάσσονται και νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Τέλος για τους πληττόμενους δανειολήπτες προβλέπεται πάγωμα δόσεων δανείων έως το τέλος του έτους και για τους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας και αυτό έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο ή θα λήξει τον Δεκέμβριο να εισπράξουν το εν λόγω επίδομα για επιπλέον δύο μήνες.