Lockdown : Στα ύψη νεκροί, διασωληνωμένοι – Γιορτές υπό… επιτήρηση

Όσο πλησιάζουμε στις ημέρες των εορτών, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι φέτος θα κληθούμε να γιορτάσουμε τα πιο περίεργα Χριστούγεννα, όλων των εποχών.

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο η εικόνα που επικρατεί στη χώρα κάθε άλλο παρά γιορτινή είναι. Όσο πλησιάζουμε στις ημέρες των εορτών, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι φέτος θα κληθούμε να γιορτάσουμε τα πιο περίεργα Χριστούγεννα, όλων των εποχών.

Ο λόγος είναι πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, παρά το ότι βρισκόμαστε στην 6η εβδομάδα του lockdown δεν επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα. Έτσι, με σκοπό να μην χαθεί η προσπάθεια που τόσους μήνες κάνει η χώρα, αλλά και για να σωθεί ότι σώζεται από τη φετινή χρονιά για το εμπόριο καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα.

Ένας μέρος αυτής «γνωρίσαμε» σήμερα, με την «πρεμιέρα» του click away, μιας πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα πρακτικής. Το click away αποτελεί έναν από τους δύο τρόπους -μαζί με τις ηλεκτρονικές αγορές- που θα μπορούμε που θα μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε τα ψώνια μας, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι που θα επηρεαστεί, είναι τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 έως τις 05:00 και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τις παραμονές των δύο μεγάλων εορτών. Αυτό τονίζουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται τα κυβερνητικά στελέχη. Μετά τον Στέλιο Πέτσα εχθές, σήμερα σειρά είχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση στις ώρες μετακινήσεων την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ μέχρι τις 22:00 και πάντα σε… συνθέσεις 9 ατόμων, ή αλλιώς δυο οικογενειών. Ειδάλλως, αν κάποιος μετακινηθεί σε σπίτι και περάσει το όριο των 22:00, θα πρέπει και να… διανυκτερεύσει εκεί όπου θα γιορτάσει.

Ένα ακόμα «βήμα» εν όψει των γιορτών, αναμένεται να γίνει αύριο, όπου θα ανεβάσουν ρολά τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Παρ’ όλα αυτά, τα κέντρα αισθητικής δεν αναμένεται να λειτουργήσουν την ίδια μέρα.

«Για τα ινστιτούτο αισθητικής εμείς ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια από αύριο, και θα δούμε αν υπάρχει τρόπος να το επανεξετάσουμε. Στα κομμωτήρια είναι αλλιώς. Στα νύχια έχεις επαφή. Θεωρήθηκε πιο επικίνδυνη διαδικασία, από ό,τι το κούρεμα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε νέα απόφαση» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με το αν θα ανοίξουν τα ινστιτούτα αισθητικής.

Το click away μπήκε στη ζωή μας

Σήμερα, Κυριακή το λιανεμπόριο μπήκε ξανά στη ζωή μας, όμως με τη μέθοδο του click away, με την αγορά να «ανεβάζει» ρολά, ελπίζοντας ότι κάτι θα καταφέρει να διασώσει από τον συνήθως υψηλό τζίρο των εορτών, και τους καταναλωτές να καλούνται να υιοθετήσουν έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο για να πραγματοποιούν τα ψώνια τους.

Δειλά δειλά οι πρώτοι πελάτες βγήκαν στις αγορές με σκοπό να παραλάβουν αυτά που παρήγγειλαν το πρωί. Τα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα για πρώτη φορά ανέμεναν τους πελάτες στις εισόδους, έχοντας έτοιμη την παραγγελία τους και ανα χείρας το POS προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή πληρωμής.

Ωστόσο, η αγορά ήταν σήμερα, μάλλον μουδιασμένη. Στις 12:00 το μεσημέρι στην καρδιά του λιανεμπορίου, στην Ερμού, η κίνηση ήταν περιορισμένη, λίγοι ήταν και οι καταστηματάρχες που περίμεναν τους πρώτους πελάτες ύστερα από περίπου ένα μήνα. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι καταναλωτές επίσης λιγοστοί, καθώς και στη συμπρωτεύουσα υπήρξαν πολλοί που προτίμησαν να κάνουν τις αγορές τους εξ’ ολοκλήρου μέσω e-shop.

Στο πλαίσιο αυτό οι έμποροι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους στο κατά πόσο η μέθοδος του click away θα μπορέσει να μειώσει τη ζημιά του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Ωστόσο, πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, καθώς ο βροχερός καιρός αλλά και η μη εξοικείωση ακόμη των καταναλωτών με τα νέα μέτρα δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα. Άλλωστε η υπερφόρτωση των μεταφορικών εταιρειών, θα αναγκάσει αρκετούς να στραφούν στο click away, προκειμένου να μην αναμένουν την παραγγελία τους για εβδομάδες.

Αυτό τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεδομένης της αμηχανίας της πρώτης ημέρας και του κακού καιρού η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες αλυσίδες αλλά και τα μικρά καταστήματα.

Κατεβαίνουν τα ρολά σε περίπτωση συνωστισμού

Σε κάθε περίπτωση και με την ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία, οι προετοιμασίες στα καταστήματα του λιανεμπορίου προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι πλέον πυρετώδεις, καθώς καθ’ όλο το διάστημα των εορτών, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι ριζικά διαφορετικός.

Με το click away δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, είτε προβαίνοντας σε τηλεφωνική παραγγελία από το κατάστημα. Και για να ξέρουν τι θέλουν να αγοράσουν πρέπει να το δουν στη βιτρίνα, τουλάχιστον στα μικρά καταστήματα που δεν έχουν ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του click away, ο πολίτης οφείλει να στείλει SMS κατ’ εξαίρεση μετακίνησης (κωδικός 2) στο 13033, προκειμένου να μεταβεί στο κατάστημα και να παραλάβει τα ψώνια του.

Click away: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε

  1. Επιλέγεις το κατάστημα από το οποίο θέλεις να αγοράσεις το προϊόν.
  2. Διαλέγεις πώς θα εξοφλήσεις την παραγγελία σου. Υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτος τρόπος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Δεύτερος τρόπος η πληρωμή μόνο με πιστωτική κάρτα έξω από το κατάστημα κατά την ώρα παραλαβής του προϊόντος.
  3. Με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, λαμβάνεις ένα SMS στο κινητό το οποίο πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παραγγελίας (σ.σ άλλα μαγαζιά επιλέγουν και το email). Με δεύτερο SMS καλείσαι να επιλέξεις μέρα και ώρα για την παραλαβή του προϊόντος (μέσα στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων: Δευτέρα έως Σάββατο αλλά και Κυριακή καθώς επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κάτι βέβαια που εξαρτάται από την επιλογή της κάθε επιχείρησης. Με επιλογή της ώρας και της ημέρας, αποστέλλεται επιβεβαιωτικό μήνυμα το οποίο αποτελεί και το “έγγραφό” για την νόμιμη μετακίνηση στο κατάστημα. Προσοχή όμως σε αυτό το βήμα: Δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις θα δίνουν το δικαίωμα στον πελάτη να επιλέξει εκείνος την ώρα και την ημέρα. Μπορεί το ίδιο το κατάστημα (για λόγους προγραμματισμού) να ορίσει το ραντεβού.
  4. Επισκέπτεσαι στο κατάστημα στην συμφωνημένη ημερομηνία και ώρα για την παραλαβή του προϊόντος. Πρέπει να έχεις μαζί σου το SMS που πιστοποιεί την συναλλαγή αλλά και να έχεις αποστείλει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033. Μεγάλες αλυσίδες, θα σηματοδοτήσουν συγκεκριμένα σημεία προκειμένου μπροστά στο κατάστημα (σ.σ ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές διαφημίσεις) προκειμένου να τηρείται η σειρά η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 9 άτομα.
  5. Πρέπει να γνωρίζεις τους τέσσερις βασικούς κανόνες του click away:
  • Το χρονικό περιθώριο που έχεις για την μετακίνησή σου προς το κατάστημα της επιλογής σου είναι μια ώρα πριν από την αναγραφόμενη ώρα παραλαβής στο κατάστημα και μια ώρα μετά.
  • Στις ουρές έξω από το κατάστημα, θα επιτρέπονται έως 9 άτομα με τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο.
  • Πρέπει να στείλεις SMS στο νούμερο 13033 για την μετακίνησή σου προς το κατάστημα της επιλογής σου
  • Δεν επιτρέπει να μπεις στο κατάστημα, δεν επιτρέπει συνοδός κατά την παραλαβή της παραγγελίας. Μόνο ένα άτομο ανά παραγγελία.

Τέλος το click away αν υπάρξει συνωστισμός

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στη δυτική Αττική και τους κινδύνους που φέρνει το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η πρώτη μέρα της παράδοσης εκτός κύλισε εξαιρετικά ικανοποιητικά. Σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπήρχαν χιλιάδες παραγγελίες που εκτελέστηκαν σήμερα. Ο πιο βασικός μας στόχος που ήταν να αποφορτίσουμε τους ταχυμεταφορείς, φαίνεται πως επετεύχθη. Πολλά μικρά καταστήματα έκαναν κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να πουλήσω ότι μπορεί να ισοφαρίσουν τον κανονικό τους τζίρο», πρόσθεσε για την πρεμιέρα του click away.

«Τα εμπορικά κέντρα δεν λειτουργούν, όπως είχαμε πει. Δεν μπορεί κάποιος να μπει στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. Εφόσον πρόκειται όμως για ραντεβού με ένα πελάτη, για τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα υπόλοιπα καταστήματα παραδίδοντας στο δρόμο, σε έναν εξωτερικό χώρο, πάντα με ραντεβού και σε συγκεκριμένο χρόνο. Δε θέλαμε να ευνοήσουμε τα μεν ή τα δε καταστήματα», είπε ο ίδιος αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Τι λένε οι επιστήμονες

Αρνητικός στη μέθοδο click away, που έκανε σήμερα «πρεμιέρα» σήμερα Κυριακή εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πώς οι πολίτες θα κρατήσουν αποστάσεις όταν το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο.

«Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθούν, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αν η χώρα έμενε όπως ήταν μέχρι χθες, νομίζω ότι δεν θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθεί (…) με δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς» επέμεινε ο καθηγητής.

O κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγάλη αστάθεια για το πώς γίνεται ο έλεγχος της πανδημίας της μετάδοσης, δεν υπάρχει σταθερή μείωση, αν υπήρχε τότε θα έλεγα είναι αργό αλλά σταθερά αργό, που σημαίνει προβλέψιμο. Αν κάνουμε εμβόλιο στη φάση κορύφωσης κινδυνεύουμε να ευνοήσουμε την εξάπλωση του ανθεκτικού ιού, κι αυτό είναι παγκόσμιο θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ».

«Άσχημα» τα νέα για τις γιορτές

Την ίδια στιγμή, μικρή άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, παρά την πτώση που καταγράφεται σήμερα, δείχνει το μοντέλο του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ειδικού σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη θα ήταν προβληματικό.

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση κοροναϊού, η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι εάν παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού (Lockdown) μέχρι τις εορτές των Φώτων, τότε «θα είμαστε στα 180- 200 κρούσματα, ενώ εάν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στο τέλος Ιανουαρίου, τότε θα πέσουμε στα 160-120».

Τονίζει ότι εάν τα σχολεία ανοίξουν όπως προγραμματίζεται στις 8 Ιανουαρίου 2021, «τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί και εάν ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου 2021, τότε τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230». «Φυσικά», όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή κ. Σαρηγγιάννη «η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο μετά».

Σχετικά με το ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση του κοροναϊού, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει τρεις με τέσσερις βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα. «Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ότι «εάν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η πιθανότητα ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς και συμπολίτες μας χωρίς ανοσία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Ως τελικό αποτέλεσμα επισημαίνεται η αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης και άρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερευνητική ομάδα του κ Σαρηγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό μοντέλο που βασίζεται στη χρονοσειρά του καιρού μέρα με τη μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τα δεδομένα της μετεωρολογίας ενημερώνονται καθημερινά και με την 15ήμερη πρόβλεψη της ΕΜΥ ώστε η πρόβλεψη να είναι η καλύτερη δυνατή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-/μακροπρόθεσμα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αισθητά μειωμένα είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσο και οι οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 693 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 693 κρούσματα, με την Αττική να κατακτά την αρνητική πρωτιά και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί. Ωστόσο και οι δύο περιοχές έχουν κάτω από 200 κρούσματα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφονται 169 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 151.

Ακόμα, 31 κρούσματα καταγράφονται στο Κιλκίς, ενώ 30 στην Ξάνθη.

Αναλυτικά:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδους της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 169 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  • 151 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  • 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πάνω από 124.000 κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124.534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες, ενώ 5.109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.