Με το μερικό άνοιγμα της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων ξεκινά μία κρίσιμη περίοδος, που θα καθορίσει τους επόμενους μήνες. 

Το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα των προπαραγγελιών-παραλαβών από τα καταστήματα, τι συνωστισμός θα παρουσιαστεί στις εισόδους και στα πέριξ των εμπορικών δρόμων και τι είδους συγχρωτισμός θα παρατηρηθεί στις ημέρες των εορτών, είναι αυτή τη στιγμή οι άγνωστες παράμετροι. 

Πέραν αυτών, η κρίσιμη μεταβλητή είναι οι συγκεντρώσεις της προσεχούς περιόδου στα σπίτια. Και μόνο η άτυπη σύσταση για συναντήσεις στις οποίες δεν θα παρευρίσκονται περισσότερα από εννέα άτομα, είναι κάτι που μοιάζει με μεγάλο στοίχημα. 

Τι θα συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες; Και πόσο οι δραστηριότητες των εορτών θα επηρεάσουν την επιδημιολογική εικόνα των αρχών του νέου έτους; 

Οι απαντήσεις είναι άγνωστες. Όμως η ανησυχία είναι βάσιμη. 

Η περίοδος που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις εορτές θα συμπέσει, σύμφωνα με τα όσα σήμερα είναι γνωστά, με την έλευση του εμβολίου. Και υπό αυτό το πρίσμα, με μία μεγάλη, διπλή πρόκληση. Αφενός, έχει τεράστια σημασία το τι επιδημιολογικό φορτίο θα υπάρχει όταν δοθεί το πράσινο φως για τους εμβολιασμούς. Αφετέρου, ακόμη μεγαλύτερη θα έχει το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. 

Σε αυτό το πεδίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα και από τους πολιτικούς διαχειριστές. Τα ποσοστά των ερευνών δείχνουν μία αμφιθυμία σημαντικής μερίδας των πολιτών, ενώ οι πεπεισμένοι αρνητές του εμβολίου υπολογίζονται περίπου στο 30%. Αυτοί ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη. 

Η προσοχή είναι αναγκαία και πρέπει να στραφεί σε μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Όσοι εμφανίζονται διστακτικοί δεν είναι και αναγκαία αρνητές ή «ψεκασμένοι». Υπάρχει και δικαιολογημένη απορία και επιφύλαξη για ένα νέο σκεύασμα που προέκυψε έπειτα από πρωτοφανή στην ιστορία της επιστήμης κινητοποίηση, έρευνα και δοκιμή, αλλά και ελλιπής γνώση αυτή τη στιγμή για το σύνολο των υγειονομικών δεδομένων, έπειτα από μία διαδικασία εμβολιασμού. 

Οι παράμετροι αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν, να αναλυθούν και να εκτιμηθούν και μάλλον δεν αρκεί ως προς αυτά η αυτοσχέδια εκστρατεία του διαδικτύου, όπου διάφοροι, πολίτες και πολιτικοί, ανακοινώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. 

Απαιτείται μία σχεδιασμένη κινητοποίηση, στην οποία δεν θα βαρύνει μόνο η πειθώ, αλλά κυρίως η σφαιρική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο συνδυασμός της επιδημιολογικής εικόνας των επομένων εβδομάδων και της διαδικασίας του εμβολιασμού, θα διαμορφώσουν μία νέα συνθήκη, στην οποία θα δοκιμαστούν υγειονομικές και πολιτικές αρχές, ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές. 

Θα είναι μία πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο, από την οποία θα προκύψουν και πολιτικοοικονομικά δεδομένα. 

Η εξέλιξη δεν θα είναι αναγκαστικά γραμμική και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει προϋπάρξει η αναγκαία προεργασία και προετοιμασία.