Στον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Όπως τόνισε πρόκειται για μια «πολύ σύνθετη» και δύσκολη άσκηση, ενώ αναφέρθηκε και στα εργαλεία -ψηφιακά και μη- που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον προκαθορισμό των ραντεβού, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.
Κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση σημειώνοντας πως ήδη το έχουν κάνει περισσότεροι από 900.000 πολίτες, ενώ από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 7 εκατ. άυλες συνταγές.
Ο κ. Ζαριφόπουλος γνωστοποίησε ακόμη πως «μπορούμε να εμβολιάσουμε 2 εκατ. πολίτες τον μήνα», με τη σειρά που θα υποδείξει η επιτροπή εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται σε ένα από 1.018 κέντρα εμβολιασμού ανά την επικράτεια.
Η διαδικασία
Πάνω από 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού.
Με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι.
«Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει -γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός- με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο.
«Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες», τόνισε.
Για τα SMS
Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το πόσο θα μείνει στην ζωή μας το 13033 ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε:
«Το 13033 είναι ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσουν πως τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά αντικαθιστά το χαρτί. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο, δεν έχουμε κανένα στατιστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και δεν θα χρειαστεί να βάλουμε περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, θα ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και θα προχωρήσουμε στη ζωή μας».