Τιμώντας την Ανα Καρίνα

Ενα χρόνο μετά τον θάνατο της εμβληματικής Γαλλίδας ηθοποιού, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνουν προς τιμή της  ως τις 14/12  ένα online φιέρωμα έξι ταινιών

Eίναι σχεδόν ειρωνικό που ενώ στις 3 του τρέχοντος μηνός, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, το «τρομερό παιδί» της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ έγινε 90 ετών (3/12/1930), κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατο της μούσας και για ένα διάστημα συντρόφου του, της Ανα Καρίνα (22/9/1940 – 14/12/2019).

Και δεν είναι καθόλου περίεργο που στην επιλογή των έξι ταινιών της Καρίνα που έκαναν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για να την τιμήσουν – έστω online λόγω των συνθηκών της εποχής – οι τρεις είναι του Γκοντάρ.

Πρόκειται για τις:

-«Ο τρελός Πιερό» (1965), ένα εκρηκτικό, σουρεαλιστικό road-movie με την Καρίνα παρτενέρ του Ζαν Πολ Μπελμοντό.

-«Η γυναίκα είναι γυναίκα» (1961), τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της (κέρδισε για αυτήν την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου) που εδώ ερμηνεύει μια νεαρή στριπτιζέζ που θέλει να γίνει μητέρα.

«Αλφαβίλ» 1965), μια ανορθόδοξη μείξη επιστημονικής φαντασίας, νουάρ και love story με την Καρίνα κόρη ενός τυραννικού καθηγητή όπου σε μια διαστημική πόλη όπου απαγορεύονται τα συναισθήματα και στην οποία εμφανίζεται ένας μυστικός πράκτορας, Λέμμυ Κόσιον (Εντι Κονσταντέν).

Με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό σε σκηνή της ταινίας «Η γυναίκα είναι γυναίκα»

Γεννημένη στη Δανία ως Χάνε Κάριν Μπάγιερ, η Καρίνα το 1958 βρέθηκε στο Παρίσι χωρίς να μιλάει λέξη γαλλικά. Μια μέρα, ενώ καθόταν στο περίφημο καφέ Les Deux Magots στο Καρτιέ Λατέν, την πλησίασε μια ατζέντισσα και της πρότεινε δουλειά ως μοντέλο. Σύντομα έγινε περιζήτητη. Μάλιστα το καλλιτεχνικό της όνομα το οφείλει στην Κοκό Σανέλ.

Ένα χρόνο αργότερα γνώρισε τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και εκτός από σύντροφος έγινε και μούσα του. Γύρισαν επτά ταινίες. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι οι ταινίες μας θα γινόντουσαν τόσο διάσημες, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» είχε πει για την συνεργασία της μαζί του. «Ήμασταν απλώς πολύ χαρούμενοι που κάναμε πράγματα. Ήμασταν μποέμ. Ξέραμε ότι κάναμε κάτι που μας άρεσε και ήταν διαφορετικό.»

Το αφιέρωμα στην Καρίνα περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες «Η μοναχή» του Ζακ Ριβέτ, «Ο δολοφόνος μουσικός» (1976) και «H ζωή μας μαζί» που σκηνοθέτησε η ίδια το 1973.

Πληροφορίες

Στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.
Eισιτήριο: 3 ευρώ. Μετά την πληρωμή, η ταινία θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του αφιερώματος, και για 30 ώρες από την στιγμή που ο θεατής θα πατήσει το play.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.