Φόβο έχει προκαλέσει στην Ινδία, μια νέα μυστηριώδης λοίμωξη, η οποία σε συνδυασμό με την πανδημία, έχει κάνει την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας απελπιστική.
‘Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πάνω από 400 άλλοι νοσηλεύονται μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία, έχοντας προσβληθεί από τη μυστηριώδη νόσο που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης και ναυτία.
Αξιωματούχοι υγείας στην Ινδία, όπως μεταδίδει το Reuters, έχουν βρει υπερβολικές ποσότητες μολύβδου και νικελίου σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην Άντρα Πραντές.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών (AIIMS) ενώ ένα δεύτερο νοσοκομείο διεξάγει επίσης παρόμοιες δοκιμές.
Νοσούν 300 παιδιά
Η ασθένεια έχει μολύνει περισσότερα από 300 παιδιά, με τα περισσότερα από αυτά να πάσχουν από ζάλη, λιποθυμία, πονοκεφάλους και έμετο. Μετά απο τεστ, βρέθηκαν δοκιμαστεί αρνητικά στον κοροναϊό.
Τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη εγκεφάλου, νευρικών συστημάτων και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.
Πού οφείλεται
Σε δείγματα νερού που εξετάστηκαν από το AIIMS στο Δελχί δεν βρέθηκαν ίχνη μολύβδου και νικελίου, ενώ δεν προκύπτει πως μπορεί να ευθύνεται ο μολυσμένος αέρας.
Ο ομοσπονδιακός νομοθέτης Narasimha Rao, δήλωσε, ότι κυβερνητικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ως πιθανότερη αιτία της νόσου «είναι δηλητηριώδεις οργανοχλωρικές ουσίες».
Οι ουσίες αυτές απαγορεύονται ή περιορίζονται σε πολλές χώρες μετά από έρευνα που τις συνδέει με καρκίνο και άλλους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι από τους ρύπους παραμένουν στο περιβάλλον για χρόνια και συσσωρεύονται σε ζωικά και ανθρώπινα λιπαρά.
Δεν είναι άμεσα σαφές πόσο εκτεταμένα χρησιμοποιούνται τα χημικά αυτά στην Ινδία, αν και βρίσκονται στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται στους ψεκασμούς για τον έλεγχο των κουνουπιών.
Η έκθεση σε οργανοχλωρικά φυτοφάρμακα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, έμετο, τρόμο, σύγχυση, μυϊκή αδυναμία, ομιλία, σιελόρροια και εφίδρωση.