Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός όταν ανοίξει το λιανεμπόριο απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, o οποίος αποκάλυψε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από εισήγηση που θα γίνει στον πρωθυπουργό, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για το πως και πότε θα ανοίξει η αγορά.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, υπογράμμισε ότι η λύση του «click away» είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί για μικρά καταστήματα.
Ο Νίκος Παπαθανάσης είπε παράλληλα, ότι αν τα εμπορικά ανοίξουν θα είναι τελευταία και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, οι οποίες θα γίνουν όποτε αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως τα επόμενα 24ωρα.
Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα
Μιλώντας στη συνέχεια στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός παρουσίασε τα βήματα με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Όπως εξήγησε ο κος Παπαθανάσης, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή.
Σημείωσε πως οταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ωστόσο η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.
Ανοιχτό στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες
Σημειώνεται πως ο κος Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.
Υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.
Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λακές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ.
Είμαστε πολύ μακριά από το άνοιγμα της εστίασης
Όσον αφορά την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έβαλε «φρένο» σε οποιοδήποτε σενάριο ανοίγματος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
«Αργεί πολύ ακόμα το άνοιγμα της εστίασης. Φυσικά θα γίνει πολύ πριν το Πάσχα, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Τέλος, αναφορικά με τον ενδεχόμενο να μπει κόφτης στα SMS, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.
Αλλεπάλληλες συσκέψεις ειδικών – Τι φοβούνται
Σημειώνεται πως σήμερα οι ειδικοί είχαν σύσκεψη για τα δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες καθώς θα πρέπει να αξιολογήσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να εισηγηθούν πότε θα καταστεί εφικτό να ανοίξουν τα καταστήματα.
Πάντως ο προβληματισμός τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών είναι εμφανής, εξαιτίας της αργής αποκλιμάκωσης στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ είναι μεγάλη ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί στο να μην ανοίξουν όλα μαζί τα μαγαζιά, καθώς αν γίνει αυτό ο συνωστισμός είναι σίγουρος.
Ψάχνουν την φόρμουλα ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα με το άνοιγμα της αγοράς
Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευθεί παρά τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Όπως είπε ο ίδιος στο Mega, «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας».
«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».
Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει «ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του».
Επιφυλάξεις για τα κομμωτήρια
Μεγάλος κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών. Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια. Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς.
Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων». «Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα.
Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA. «Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.
Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με βασικό θέμα συζήτησης τον φετινό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και με αυστηρά μέτρα. Ένα άλλο σενάριο είναι να ανοίξουν την ίδια μέρα με το λιανεμπόριο και να μείνουν ανοιχτές την περίοδο των γιορτών υπό αυστηρά μέτρα.