Άνω – κάτω έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την τροπολογία για την χορήγηση ενός μισθού εφάπαξ στους αστυνομικούς, που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωταγωνιστή κυρίως τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και τελικά απεσύρθη για να κατατεθεί διευρυμένη και να αφορά τους εργαζομένους του Δημόσιου τομέα και είναι στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
Εν μέσω της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης για το ακίνητο που μισθώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο και των κινήσεων που έκανε (επιθετική δήλωση κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που τον θεωρεί ηθικό αυτουργό των δημοσιευμάτων εναντίον του και των εξώδικων που έστειλε με προαναγγελία αγωγών σε περίπτωση μη επανόρθωσης) στο εσωτερικό του κόμματος επικράτησε μεγάλη αναστάτωση.
Στο θέμα αυτό κομβικό ρόλο για να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία που ερέθισε την αριστερή πτέρυγα του κόμματος διαδραμάτισε η ομάδα των τεσσάρων με τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις οι οποίες και διατυπώθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ. δεν επέμεινε να υποστηριχθεί η τροπολογία και αποδέχθηκε ουσιαστικά ότι ήταν μια άστοχη κίνηση και μάλιστα στη σκιά των καταγγελιών και από βουλευτές και στελέχη του κόμματος για αστυνομική αυθαιρεσία, αυταρχικότητα και βία το τελευταίο διάστημα και με νωπές ακόμα τις αντιδράσεις της περασμένης Κυριακής , επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τα μηνύματα τα είχε λάβει νωρίς η ηγεσία από σειρά παρεμβάσεων στελεχών του κόμματος στο διαδίκτυο, όπως του Πάνου Λάμπρου, της Αννέτας Καββαδία, του Χρήστου Καραγιαννίδη που είναι μέλη της ομάδας των «53+», άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος που ήταν σε ανοικτή γραμμή με πολλούς και είχε καταγράψει νωρίς τις αντιδράσεις και από τηλεφωνική επικοινωνία και από το διαδίκτυο.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος το συζήτησε εξ αρχής με τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού κουαρτέτου του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ν. Βούτση, Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη και η κάθετη άρνησή τους κατατέθηκε με έμφαση στο Πολιτικό Συμβούλιο με τον χαρακτηρισμό ως απαράδεκτη, ενώ το ενδιαφέρον ήταν και η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη που συμφώνησε μαζί τους. Παράλληλα σημείωσαν τα λάθος μηνύματα που στέλνει το κόμμα σε αυτή την συγκυρία, καθώς από τη μια πλευρά αντιδρά στην αστυνομική βία των τελευταίων ημερών, όπως ειπώθηκε, και από την άλλη ζητά να στηριχθούν οι αστυνομικοί.
Το κλίμα γενικά ήταν πολύ αρνητικό στην αριστερή τάση για τον Χρ. Σπίρτζη, η εκλογή του οποίου για το Πολιτικό Συμβούλιο είχε μπλοκάρει από τα μέλη της, ενώ ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα που επέκρινε την τροπολογία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός συμφώνησε να αποσυρθεί η τροπολογία που είχε τη σφραγίδα του Χρ. Σπίρτζη και υπογράφηκε και από τους βουλευτές, Διονύσιο-Χαράλαμπο Καλαματιανό, τον Σπύρο Λάππα, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και την Σουλτάνα Ελευθεριάδου και οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί ένας μισθός ως αναγνώριση του έργου των αστυνομικών (σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ.α.) την περίοδο της πανδημίας.
Η στάση του κουαρτέτου πλέον αποκτά ιδιαίτερη αξία και σημασία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Μεταξύ των Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Ευκλ. Τσακαλώτου και Π. Σκουρλέτη, υπάρχει άριστη σχέση, σταθερή, ειλικρινής και ανοικτή επικοινωνία, χωρίς όμως να αποτελούν μια νέα ομάδα ή τάση στο εσωτερικό του κόμματος.
Δεν έχουν τάση αμφισβήτησης του Αλ. Τσίπρα, αλλά απλά υπενθύμισης του ρόλου της Αριστεράς και της προάσπισης της ταυτότητάς της. Επί της ουσίας υπάρχει ένα νήμα που τους συνδέει και αυτό το ονομάζουν «Αριστερά» και αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. την οποία και υπερασπίζονται και θα δώσουν έντονες εσωκομματικές μάχες να την υπερασπιστούν. «Αυτό έπραξαν και στο Πολιτικό Συμβούλιο με την απαράδεκτη τροπολογία» λένε μέλη των «53+» που σημείωσαν στο Βήμα, ότι το κλίμα ήταν γενικά αρνητικό και συμφωνήθηκε το άκαιρο της παρέμβασης.
Πρόσφατα εμφανίστηκαν με κοινή γραμμή και σε άλλη συνεδρίαση του Π.Σ. πριν από την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκεί, οι Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Ευκλ. Τσακαλώτος πρότειναν (σ.σ. με ενστάσεις συντάχθηκε μαζί τους και ο Ν. Βούτσης) να γίνει, μετά την κατάθεση στεφάνου στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, και συμβολική πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και η προεδρική πλειοψηφία.
Ήταν όμως μια πρώτη ουσιαστική «κοινή» παρουσία σε κομματικό όργανο, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει στενή φιλική σχέση των Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη και ανοικτή επικοινωνία τους με τον Ν. Βούτση.
Μένει βέβαια να φανεί, μετά την πανδημία που θα ανοίξει και πάλι το…«εσωκομματικό κουτί της Πανδώρας» πως θα κινηθούν και κυρίως ποιοι συσχετισμοί θα αλλάξουν με την στρατηγικής σημασίας κοινή τους πορεία στη λογική της προάσπισης της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όχι της μετατόπισής τους σε μια πιο κεντροαριστερή και σοσιαλδημοκρατική εκδοχή.
Το ενδιαφέρον κυρίως είναι η κοινή «περπατησιά» με τον κ. Τσακαλώτο και τους «53+», οι οποίοι επί της ουσίας ταυτίζονται σε πολλά θέματα (εθνικά, δικαιωμάτων) και με τους μεταρρυθμιστές που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, δηλ. τον Νίκο Μπίστη, κ.α. και είναι απέναντι από τους εθνικοπατριώτες πασοκογενείς που έχουν στρατηγική συμμαχία με τους προεδρικούς. Ήδη, ο Ν. Μπίστης χθες εμφανίστηκε να στηρίζει την ομάδα των τεσσάρων και αυτό αποκτά και ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα.
Άνω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος του κουαρτέτου
Άνω – κάτω έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την τροπολογία για την χορήγηση ενός μισθού εφάπαξ στους αστυνομικούς, που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος με πρωταγωνιστή κυρίως τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και τελικά απεσύρθη για να κατατεθεί διευρυμένη και να αφορά τους εργαζομένους του Δημόσιου τομέα και είναι στην πρώτη γραμμή […]
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.