Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου : Δεξαμενή εκκρεμοτήτων

Γίνονται μεγάλες και σοβαρές προσπάθειες για την σωτηρία του ελληνικού κινηματογράφου είναι το συμπέρασμα μετά τα λεγόμενα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ε.Κ.Κ., δύο μήνες μετά τον διορισμό του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και το έκτακτο, συμπληρωματικό πρόγραμμα COVID που τους τελευταίους μήνες απασχολεί διακαώς την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, είναι οι δύο τομείς πάνω στους οποίους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσανατολίζεται αυτόν τον καιρό.

Το μεσημέρι της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά  μετά τον προ δύο μηνών περίπου διορισμό του νέου Δ.Σ. του ΕΚΚ (καθώς το προηγούμενο είχε παραιτηθεί σύσσωμο) τα μέλη αυτού του νέου Δ.Σ. παρόντος του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ κ. Παντελή Μητρόπουλου, προέβησαν  σε συνέντευξη Τύπου, φυσικά διαδικτυακά.

Ηδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. σκηνοθέτη κ. Μάρκο Χολέβα, έχουν δρομολογηθεί, αν όχι όλα τα περισσότερα προγράμματα χρηματοδοτήσεων του Ε.Κ.Κ. με στόχο την ικανοποίηση όλων όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και αναγκαστικά περιμένουν.

Η λέξη που ο κ. Χολέβας χρησιμοποίησε περισσότερο από κάθε άλλη ήταν «δεξαμενή». Το ΕΚΚ έχει δημιουργήσει «δεξαμενές εκκρεμοτήτων» με στόχο κάποια στιγμή να  υλοποιηθούν. Φυσικά, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο πρώτον λόγω των συνθηκών της εποχής και δεύτερον λόγω της κλονισμένης εμπιστοσύνης της κινηματογραφικής κοινότητας προς το Ε.Κ.Κ., κάτι που επίσης ακούστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και με το οποίο ο κ. Χολέβας συμφώνησε αναφέροντας ωστόσο ότι ήδη έχουν γίνει βήματα βελτίωσης.

 

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο το Ε.Κ.Κ. υπάγεται, έχει αυτή την στιγμή στην διάθεσή του 5.150.000 ευρώ που μέσω του Ε.Κ.Κ. θα διατεθούν σε διάφορα προγράμματα παραγωγής αλλά και προβολής και διανομής του ελληνικού κινηματογράφου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της προβολής – διανομής, οι αίθουσες που στήριξαν τον ελληνικό κινηματογράφο στην σεζόν 2019-2020 και εκείνες που θα το κάνουν στην τρέχουσα σεζόν 2020-2021 θα ενισχυθούν οικονομικά από το Κράτος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χολέβα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφο βρίσκεται σε επαφή και στη φάση μιας αρχικής συνεργασίας με τον νεοσύστατο οργανισμό του ΕΚΟΜΕ ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ασχολείται με την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό παρέχοντας οικονομικές και άλλες εξυπηρετήσεις στις ξένες παραγωγές που θέλουν να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα.

Στη διαδικτυακή συζήτηση της οποίας τον συντονισμό έκανε ο υπεύθυνος Τύπου του Ε.Κ.Κ. δημοσιογράφος Δημήτρης Μπούρας, έλαβαν επίσης μέρος η Ελένη Χανδρινού (αντιπρόεδρος του Δ.Σ.) και τα μέλη  Μαρία Καλλιμάνη,  Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Δάφνη Χατζηπροκοπίου.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.