Ήταν ο μαθηματικός που έθεσε τη βάση της κλασικής φυσικής διατυπώνοντας τους νόμους της κίνησης και της βαρύτητας. Ο Ισαάκ Νεύτωνας είχε όμως και μια άλλη, μυστικιστική πλευρά, η οποία έρχεται σταδιακά στο φως δύο αιώνες μετά τον θάνατό του.
Αδημοσίευτα χειρόγραφα που αποκαλύπτουν την εμμονή του Νεύτωνα με τις πυραμίδες βγαίνουν τώρα στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s. Τρεις σελίδες που αναφέρονται στις πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου αναμένεται να πωληθούν για εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.
«Τα έγγραφα μάς μεταφέρουν στην καρδιά των ερωτημάτων που διερευνούσε ο Νεύτωνας» λέει στον Observer ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός του Sotheby’s στα χειρόγραφα,
Ο Νεύτωνας μελέτησε τις πυραμίδες τη δεκαετία του 1680, όταν είχε αυτοεξοριστεί στο Λίνκολνσαϊρ, μακριά από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που αποτελούσε τη βάση του, έπειτα από διαμάχη με τον ανταγωνιστή του Ρόμπερτ Χουκ της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.
Ο μεγάλος βρετανός μαθηματικός προσπαθούσε να ανακαλύψει ποια ήταν η μονάδα μέτρησης αποστάσεων που χρησιμοποίησαν οι αρχιτέκτονες της αρχαίας Αιγύπτου. Η γνώση αυτής της μονάδας, πίστευε, θα του επέτρεπε να μετρήσει την περιφέρεια της Γης, να προσδιορίσει τις διαστάσεις του Ναού του Σολομώντα και να ερμηνεύσει τα κρυφά μηνύματα της Βίβλου.
Την εποχή του Νεύτωνα η μελέτη του φυσικού κόσμου δεν είχε ακόμα διαχωριστεί από τη θρησκεία. Ο Νεύτωνας είχε εμμονή με την αλχημεία και τη θεολογία, και απέρριπτε το δόγμα της Αγίας Τριάδας, κράτησε όμως μυστικές αυτές τις απόψεις τους φοβούμενος ότι θα κατέστρεφε την καριέρα του.
Η μυστικιστική πλευρά του άρχισε να αποκαλύπτεται όταν μια σειρά χειρογράφων του δημοπρατήθηκε από τον Sotheby’s το 1936. Ορισμένα από τα χειρόγραφα αγοράστηκαν από τον σπουδαίο οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος περιέγραφε τον Νεύτωνα ως «τελευταίο των μάγων».
«Η ιδέα ότι η επιστήμη είναι μια εναλλακτική λύση στη θρησκεία είναι μια σύγχρονη ιδέα. Ο Νεύτωνας δεν πίστευε ότι το επιστημονικό έργο του θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θρησκευτική πίστη» σχολιάζει ο Χίτον.
«Δεν προσπαθούσε να καταρρίψει τον χριστιανισμό. Ήταν ένας άνθρωπος που πέρασε πολύ χρόνο προσπαθώντας να προσδιορίσει τον χρόνο που συνέβη η βιβλική αποκάλυψη. Γι΄αυτό είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις πυραμίδες» εξηγεί.
Τα χειρόγραφα που βγήκαν σε δημοπρασία είναι πιθανό να καταλήξουν σε κάποια ιδιωτική συλλογή, αν και δεν αποκλείεται να υποβληθούν προσφορές και από μουσεία και βιβλιοθήκες.
Ορισμένες από τις πολύτιμες σελίδες είχαν καεί στις άκρες όταν ο σκύλος του Νεύτωνα, Ντάιαμοντ, πήδηξε στο τραπέζι και έριξε ένα κερί.
Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει την Τρίτη.