Μεγάλη διάκριση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα βραβεία Europa Cinemas που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Η Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Προγραμματισμού σε Φεστιβάλ για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας της πλατείας Αριστοτέλους αλλά και τις τέσσερις της προβλήτας του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, τους δύο βασικούς  χώρους δηλαδή που  φιλοξενούν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάθε Νοέμβριο.

Και είναι μια δίκαιη βράβευση διότι το πάθος που διακρίνει την Ζαλαντό, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, ολους τους εργαζομένους, αλλά και τους εθελοντές είναι παραδειγματικό.

 «Προσπαθώντας πάντα να είναι καινοτόμοι και πρωτότυποι, αυτοί οι κινηματογράφοι προσφέρουν ένα διαφορετικό, ποιοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την εμπειρία του φεστιβάλ και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και χορηγιών καθώς και συνεργασιών με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς» αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις περιλαμβάνουν την προσέλκυση νεότερου κοινού, την οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων με το κοινό και τη μεταφορά επισκεπτών πέρα από την κινηματογραφική εμπειρία συνδέοντας τον κινηματογράφο με κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλες μορφές τέχνης.»

Δόθηκαν δύο ακόμη βραβεια στα Europa Cinemas: Η αίθουσα Panora στο Μάλμο της Σουηδίας κέρδισε το βραβείο Καλύτερων Δράσεων από Νέους, ενώ το βραβείο Επιχειρηματία της Χρονιάς (στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις) κέρδισε ο Ισπανός Ραμίρο Λέδο Κορντέιρο που διευθύνει τον κινηματογράφο Duplex στο Φερόλ της Ισπανίας.

Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, οι βραβεύσεις δεν έγιναν σε κανονική, «ζωντανή» τελετή αλλά μέσω Διαδικτύου. Ένα δίκτυο 64ων κινηματογράφων (σε 64 πόλεις και 28 χώρες) συμμετείχε στην εκδήλωση.