Η κυβέρνηση της Ισπανίας εξετάζει τη συνολική μείωση των ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση καθώς και τον περιορισμό των εργάσιμων ημερών από πέντε σε τέσσερις.
Ολα δείχνουν ότι η τάση για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ισχυροποιείται, καθώς σε αντίστοιχη δοκιμαστική κίνηση προχωρά ήδη αυτόν τον μήνα ο κολοσσός Unilever στη Νέα Ζηλανδία, ενώ αντίστοιχο πείραμα έχει κάνει και στην Ιαπωνία η Microsoft.
Η Ισπανία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και συμμετέχει στις συναντήσεις του G20 και κατά συνέπεια μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντικό προηγούμενο για την ευρωζώνη και για άλλες χώρες του κόσμου. Φαίνεται ότι η πανδημία μπορεί τελικά να επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στην εργασία και στην οικονομία, καθώς συντελεί στην πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών σε κεκτημένα δεκαετιών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι και ηγέτης του αριστερού κόμματος Ποδέμος, η Μαδρίτη εξετάζει να προτείνει λιγότερες ώρες εργασίας για να αυξηθεί η απασχόληση.
Τα σχόλια αυτά έγιναν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTVE και μεταδόθηκαν και από το Bloomberg. Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο εάν η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής θα είχε επιπτώσεις για τις αποδοχές των εργαζομένων όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.
Οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή στην εργάσιμη εβδομάδα της Ισπανίας θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου πλαισίου διαλόγου με τα εργατικά συνδικάτα και τις ενώσεις των εργοδοτών, ανέφερε ακόμα το Bloomberg.
Εδώ και χρόνια η πρόταση
Η ιδέα για «Σαββατοκύριακο» τριών αντί δύο ημερών έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και χρόνια σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, αλλά η πανδημία και οι τεράστιες επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο το θέμα. Ειδικότερα, η τεράστια χρήση προγραμμάτων αναστολής εργασίας λόγω της πανδημίας για να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις έχει αυξήσει τις φωνές για μεγαλύτερη στήριξη όσων κερδίζουν τα λιγότερα ή όσων απασχολούνται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί περισσότερο, αναφέρουν ακόμα οι ίδιες πηγές.
Η Unilever Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα δοκιμάσει την εφαρμογή απασχόλησης με λιγότερες ημέρες εργασίας, με τους εργαζομένους να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποιες θα είναι οι ημέρες αυτές. Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα και θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο χρόνο, και σύμφωνα με την εταιρεία εάν το πείραμα αυτό κριθεί πετυχημένο θα εξεταστεί η εφαρμογή του σε ευρύτερη κλίμακα. Στην περίπτωση της Unilever οι εργαζόμενο αυτοί θα διατηρήσουν τις πλήρεις αποδοχές τους. Η εταιρεία θέλει να δει εάν μια τέτοια πρακτική θα τους κάνει πιο χαρούμενους, υγιείς και παραγωγικούς.
Επίσης το περασμένο καλοκαίρι η Microsoft είχε υιοθετήσει εβδομάδα με τέσσερις ημέρες εργασίας για τους εργαζομένους της στην Ιαπωνία, χώρα στην οποία παραδοσιακά όλοι εργάζονται πολλές ώρες. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ήταν υποσχόμενα για τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, η οποία κατέγραψε αύξηση στην παραγωγικότητα το διάστημα αυτό.
Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα, όπως αυτή μετρήθηκε από τις πωλήσεις ανά υπάλληλο, αυξήθηκε κατά σχεδόν 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Microsoft. Και άλλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες έχουν εξετάσει ή έχουν εφαρμόσει τέτοια σχέδια για να δουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη ισχυρή οικονομία όπως η Ισπανία εξετάζει μήπως κάνει τέτοιο πείραμα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.