Τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό της διαδικασίας.
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Στα κέντρα αυτά θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα.
Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.
Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.
Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.
Πώς και πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.
Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Η άυλη συνταγoγράφηση της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να λειτουργήσει σαν ψηφιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή «αποδοχή» το ραντεβού θα έχει καταχωρηθεί».
Εναλλακτικά, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolia.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κλείνουν το ραντεβού τους, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.
1.018 κέντρα εμβολιασμού
Στο Περιστέρι θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού 9 πολιτών.
Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των περισσότερων από 2.000 νοσηλευτών που θα τα στελεχώσουν.
Δωρεάν το εμβόλιο
Όπως έχει γίνει γνωστό κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κοροναϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.
Eξαδάχτυλος: Το εμβόλιο όπλο μας κατά της πανδημίας
Το εμβόλιο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη σύγχρονη μάστιγα που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων παγκοσμίως, σε κάθε επίπεδo της ζωής μας, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.
Επισήμανε ότι «η συμβολή του θα είναι καθοριστική διότι πρώτον θα προστατεύσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, δεύτερον θα δώσει σε όλα τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στις ανάγκες παγκοσμίως και τρίτον θα άρει και τους περιορισμούς της ελευθερίας που έχουμε όλοι σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στη χώρα μας».
Ο κ. Εξαδάχτυλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όπως τα εμβόλια στο παρελθόν συνέβαλαν στην εξαφάνιση νόσων που αποτελούσαν μάστιγες, όπως πολιομυελίτιδα, ευλογιά και άλλες, έτσι και αυτό το εμβόλιο θα είναι καθοριστικό για να επανέλθουμε στη φυσιολογική μας ζωή.
«Τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, διότι έχει υπάρξει μια παγκόσμια κινητοποίηση και μια διάθεση απεριόριστων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων λόγω του επείγοντως της πανδημίας και λόγω του βαριού αποτυπώματος που έχει πάνω στον πλανήτη η Covid-19″, είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Εξαδάχτυλος σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας να έχουμε μια ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ τόνισε πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού Sars CoV-2. «Γνωρίζουμε ότι όλοι οι ιοί έχουν μεταλλάξεις, γι’ αυτό τα εμβόλια προσαρμόζονται πάνω σε αυτό το γεγονός. Το αντιγριπικό εμβόλιο π.χ. είναι εμβόλιο που κάθε χρόνο παράγεται το κατάλληλο για τον ιό που έχει προσαρμοστεί στο προηγούμενο. Με τον ίδιο τρόπο θα προσαρμόζονται και αυτά τα εμβόλια», είπε.
Όσον αφορά στη διαχείριση και διανομή των εμβολίων, επεσήμανε την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία που υπάρχει αναφέροντας πως υπάρχουν τρία είδη εμβολίων αυτή τη στιγμή: αυτά που χρειάζονται πολύ βαθιά κατάψυξη, αυτά που χρειάζονται κατάψυξη και αυτά που μπορεί να τα διατηρήσει κάποιος σε οικιακό ψυγείο. Υπάρχει μια δυσκολία, ετοιμάζονται άπαντες και ενδεχομένως τα εμβόλια να προσαρμόζονται σε μια πιο εύκολη μορφή ως προς την διαχείρισή τους, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάχτυλος.