Πέρσικο πλιγούρι

Συστατικό στοιχείο των παραδοσιακών μας συνταγών, το “σπασμένο” σιτάρι πρωταγωνιστεί σε ένα εξαίσιο πιάτο.

Προετοιμασία 15′-20′, Ψήσιμο 35′ περίπου

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Φλούδες και χυμό από 1 μη κερωμένο πορτοκάλι

10 στήμονες σαφράν

250 γρ. πλιγούρι

1 αστεροειδή γλυκάνισο

30 γρ. αμύγδαλο φιλέ

30 γρ. σουσάμι

50 γρ. φιστίκι Αιγίνης

50 γρ. σταφίδες μαύρες

50  γρ. ρόδια

50 γρ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

50 γρ. κράνα

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

100 ml ελαιόλαδο (εναλλακτικά 100 γρ. βούτυρο)

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 πρέζα κύμινο

1 πρέζα κόλιαντρο

1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη

½ φλιτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500 γρ. νερό με το σαφράν, το γλυκάνισο και αλάτι να πάρουν βράση. Ρίχνουμε το πλιγούρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε καπάκι και αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά. Αφήνουμε με το καπάκι κλειστό να φουσκώσει.

Κόβουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι λεπτές λωρίδες, τις βράζουμε και πετάμε το νερό – για να ξεπικρίσει. Στον χυμό πορτοκαλιού, μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα κράνα.

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Μόλις καραμελώσει ρίχνουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε 100 ml ελαιόλαδο (εναλλακτικά 100 γρ. βούτυρο). Σοτάρουμε τους ξηρούς καρπούς με τα μπαχαρικά. Μόλις καβουρδιστούν, ρίχνουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το καβούρδισμα.

Στα τελευταία λεπτά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.