Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι σε άσχημη κατάσταση, τη διασπορά του κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους διασωληνωμένους στα ύψη, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, με την πλήρη άρση του lockdown να είναι πολύ μακριά.
Χθες ο κύβος ερρίφθη για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, όμως από εκεί και πέρα όλα είναι ρευστά, καθώς οι οριστικές αποφάσεις και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναβάλλονται για την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά, λόγω του κορωνοϊού, και δεν θα τα γιορτάσουμε όπως τις άλλες χρονιές.
Το lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση ούτε καν τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως νυχτερινή διασκέδαση και μπαρ θα ανοίξουν ξανά μόνο όταν έχουμε εμβόλιο, ενώ το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, μόνο με κανόνες και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάσει σαφή βελτίωση.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες, πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.
Σκέψεις υπάρχουν να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, με αυστηρά μέτρα. Όμως εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα.
Είναι επίσης οριστικό πως δεν θα ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές και η νυχτερινή διασκέδαση θα αργήσει ακόμη περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μπορέσει να δώσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους κλάδους την ερχόμενη εβδομάδα, όμως φυσικά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Με τα σημερινά δεδομένα, τα SMS και ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα παραμείνουν.
Σε κάθε περίπτωση το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση, αφού ακόμα η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει ρευστή.
Τι γίνεται με τα σχολεία
Σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.
Παρότι οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με το σχολικό κουδούνι να ηχεί εκ νέου από τον Ιανουάριο.
Αυξάνονται τα κρούσματα – Πιέσεις δέχονται το σύστημα υγείας
Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 1.882 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλότερος μεν σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών, αλλά που πιθανόν δεν απεικονίζει την πολυαναμενόμενη μείωση στην επιδημιολογική καμπύλη.
Ωστόσο, το στίγμα της ημέρας έδωσαν οι 622 διασωληνωμένοι και οι 100 νεκροί του 24ωρου.
Για ακόμα μια μέρα αρνητική πρωτιά κατακτά ξανά η Θεσσαλονίκη με 428 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Αττική με 334 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται και στην Λάρισα με 121 περιπτώσεις, καθώς και στην Πιερία με 110.
Ακόμα, ανησυχητικά νούμερα ανακοινώθηκα και σε Σέρρες και Δράμα με 76 και 75 κρούσματα αντίστοιχα.
Αναλυτικά:
- 8 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 334 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 428 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 75 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 121 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 110 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 111.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες, ενώ 4.958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.