Οι αντοχές που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές εν καιρώ πανδημίας είναι αξιοθαύμαστες και συνάμα δηλωτικές της προόδου που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επιχειρείν στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες. 

Σε αντίθεση μάλιστα με το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν σήμερα, οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών διαγράφονται – υπό προϋποθέσεις – ευοίωνες. 

Και αυτό διότι η οικονομική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο με την έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται σταδιακά να ανακάμψουν, αλλά και χάρη στην ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. 

Η τόνωση των εξαγωγικών κλάδων τίθεται πλέον στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής. Συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες και βασίζεται σε λεπτομερές και αναλυτικό πλάνο που περιγράφεται στο «πόρισμα» της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ταυτόχρονα τροφοδοτείται από σημαντικούς πόρους που θα εισρεύσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Τα περιθώρια για καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις είναι μεγάλα. Παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία, το επίπεδο του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας, ως ποσοστού του ΑΕΠ, αποκλίνει συστηματικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Όπως σημειώνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, οι κλάδοι των βιομηχανικών, προϊόντων, αγροτικών προϊόντων και λοιπών υπηρεσιών εκτιμάται ότι παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και ο στόχος ετήσιας αύξησης εξαγωγών κατά 9% για τους κλάδους αυτούς είναι εφικτός.

Η ελληνική οικονομία δύσκολα θα μπορεί να στηριχθεί σε βαριά βιομηχανία τύπου Ιταλίας και Γερμανίας. Υπάρχουν ωστόσο προοπτικές δημιουργίας ισχυρής ελαφριάς βιομηχανίας η οποία θα συμμετέχει στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής.

Η χώρα μας θα μπορούσε ακόμη να επιτύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στοχεύοντας σε ασιατικές αγορές με πλούσιους καταναλωτές αναπτύσσοντας περαιτέρω τη γεωργία υψηλής προστιθέμενης αξίας και τα πολυτελή προϊόντα της. 

Όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή υποστηρικτικών πολιτικών, όπως για παράδειγμα με τη μείωση του διοικητικού κόστους. 

Σύμφωνα με την Εκθεση Πισσαρίδη, η μείωση του διοικητικού κόστους κατά το ήμισυ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών κατά 30%.

ΤΟ ΒΗΜΑ