Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζεται η χώρα μας για την παραλαβή και αποθήκευση των πρώτων 200.000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Το MEGA βρέθηκε σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, στο Περιστέρι.
Όπως φαίνεται από την αυτοψία του MEGA, Καθένα από τα εμβολιαστικά κέντρα θα έχει 9 χώρους ταυτόχρονου εμβολιασμού. Από τα εμβολιαστικά αυτά κέντρα, τα 245 θα λειτουργήσουν στην Αττική, ενώ 123 στη Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν σε δυο βάρδιες από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε 23 σημεία στην Αττική και σε 22 στην κεντρική Μακεδονία (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας). Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες ΥΠΕ.
Τον εμβολιασμό των πολιτών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα αναλάβουν οι 65 δομές ΚΟΜΥ.
Τα «πολυπόθητα» εμβόλια θα έρθουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις, θα μεταφερθούν σε αποθήκες στα κατάλληλα ψυγεία και στη συνέχεια στα εμβολιαστικά κέντρα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Η μεταφορά και ο εμβολιασμός θα γίνεται με ταχύτητα για να μην σπάσει η ψυκτική αλυσίδα.
Αργοί οι ρυθμοί στην ΕΕ
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την Τετάρτη, ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είπε πως θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.
Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και εμβολιασμού. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα τα κατάλληλα ψυγεία, όπου θα αποθηκευτούν τα εμβόλια.
Οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα μαζί με την εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα.
Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί, μετά οίκοι ευγηρίας και ευπαθείς ομάδες.
Στη χώρα μας για να κάνει κάποιος το εμβόλιο θα πρέπει να έχει συνταγογράφηση, ενώ θα γίνεται και ο έλεγχος των στοιχείων του από τον γιατρό.
Στη συνέχεια ο πολίτης θα μπορεί μέσω μηνύματος να κλείσει ραντεβού και μετά θα πάει στο ραντεβού του για να εμβολιαστεί, παρουσία γιατρού.
Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μετά από 20 ημέρες.