«Από το 2022 και έπειτα βλέπουμε για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικούς υπαλλήλους, εισοδηματίες και επαγγελματίες για το 2021 είναι το μέγιστο που μπορεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός εν μέσω δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού». Αυτό δηλώνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής» στο ερώτημα αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να προχωρήσει μέσα στο 2021 η μείωση της φορολογίας τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, μόνο αν προχωρήσουν τάχιστα και αποδώσουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται για την περιστολή της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και της εφαρμογής των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε κάποια μέτρα να έλθουν πιο γρήγορα. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στη Βουλή φοροαπαλλαγές για να επιστρέψουν στη χώρα μας οι έλληνες επιστήμονες αλλά και να έρθουν στελέχη και υψηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Τα κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν και πάλι επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα προβλέπουν:
– Την απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα για τα επόμενα 7 έτη.
– Την αναστολή τεκμηρίων για 7 χρόνια της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και ΙΧ.
Διπλές αποδείξεις
Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει διάταξη βάσει της οποίας ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ενώ ένα ποσοστό αυτών θα επιστρέφεται με τη μορφή έκπτωσης φόρου στους καταναλωτές.
Σε αυτό το σχέδιο σημαντικό ρόλο παίζει το Ταμείο Ανάκαμψης που μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων (επιδοτήσεων, δανείων κ.λπ.) θα στοχεύσει στην πλήρη καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της χρήσης POS παντού, ψηφιακών «βιβλίων» ακόμη και στα ψιλικατζίδικα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχει συναλλαγή μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων που να μην καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από την Εφορία.
Εφόσον γίνουν όλα αυτά, τότε θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει πράξη μέρος ή το σύνολο της Εκθεσης Πισσαρίδη για τη φορολογία και να ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Η μισθωτή εργασία
Συγκεκριμένα, στην έκθεση των 244 σελίδων γίνεται σαφής αναφορά για την ανάγκη μείωσης του βάρους στη μισθωτή εργασία. Επίσης, προτείνει ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή
Πάντως, όπως επισημαίνεται στην Εκθεση, «μεσοπρόθεσμα, η δυνατότητα μείωσης των συνολικών φορολογικών βαρών θα εξαρτηθεί αφενός από την πορεία των δημόσιων δαπανών και αφετέρου από τους στόχους για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα εν όψει της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, όπως αυτοί θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές για τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, στην Εκθεση αποκαλύπτεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, του ΦΠΑ και της περιουσίας.