Σε «καραντίνα» επιχειρεί να θέσει τη διαδοχολογία η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του «ιού της εσωστρέφειας» που πυροδότησε η συζήτηση για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.
Τα αντισώματα της κεντροαριστερής βάσης, σε αυτή τη φάση, δείχνουν να είναι ισχυρά και λειτουργούν υποστηρικτικά για την κυρία Γεννηματά. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, είναι ότι στην παρούσα συγκυρία που η χώρα καθημερινά μετράει δεκάδες νεκρούς και στην κοινωνία επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας, κάθε συζήτηση για το θέμα της ηγεσίας δείχνει «έλλειμμα πολιτικής σοβαρότητας» και «αδυναμία κατανόησης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα».
Οι εκλογές
Ωστόσο, η αναφορά της κυρίας Γεννηματά στο ζήτημα των εσωκομματικών εκλογών στην πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη (Open) δημιούργησε νέο κύκλο συζητήσεων, τροφοδοτώντας σενάρια επί σεναρίων για τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής τους.
«Θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό» δήλωσε η κυρία Γεννηματά, απαντώντας στο ερώτημα αν οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2021. Ανοιξε έτσι ένας νέος κύκλος συζήτησης καθώς σε αντίθεση με το καταστατικό του ΠαΣοΚ που αναφέρει ότι η θητεία του προέδρου του είναι τετραετής, τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής. Η εκλογή προέδρου συνδέεται με το συνέδριο του κόμματος, το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Πότε πραγματοποιήθηκε το τελευταίο συνέδριο; Τον Μάρτιο του 2019. Ηταν έκτακτο, αφού είχε προηγηθεί η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα λόγω της θετικής ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν όμως θεωρηθεί τακτικό, αφού στο καταστατικό αναφέρει ότι το έκτακτο συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού, αυτό θα σημάνει ότι οι κάλπες για την εκλογή αρχηγού θα στηθούν το 2023.
Ο σχεδιασμός
Ολα αυτά αποτελούν μέρος ενός μάλλον αδιάφορου «εσωκομματικού κουτσομπολιού», που ναι μεν θα εξακολουθήσει να υπάρχει στο παρασκήνιο αλλά δεν πρόκειται, όπως εκτιμάται, να υπάρξει ούτε ως «υποψία συζήτησης» στην προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, κατά την οποία θα συζητηθεί ο κομματικός σχεδιασμός για τους πρώτους μήνες του 2021.
Απαντες συμμερίζονται τη φράση της Φώφης Γεννηματά ότι «είναι αδιανόητο την ώρα που ο ελληνικός λαός βιώνει αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, που απειλείται ευθέως η ανθρώπινη ζωή, εμείς να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πέραν του πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φωνή του Κινήματος Αλλαγής, εκφράζοντας λύσεις στα προβλήματα που έχει πραγματικά η κοινωνία σήμερα». Και άπαντες θεωρούν ότι ο κομματικός σχεδιασμός δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν από την άνοιξη του 2021 και στις οποίες συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η στρατηγική
Κατά συνέπεια, και με τη διαδοχολογία σε καραντίνα, η στρατηγική του επόμενου διαστήματος θα εστιαστεί στην προβολή των θέσεων και των λύσεων που προτείνονται για τα προβλήματα και την πορεία της χώρας, με την κριτική προς στην κυβέρνηση να εστιάζεται στον προϋπολογισμό αλλά και στο «σχέδιο Πισσαρίδη», θέματα τα οποία θα απασχολήσουν και την επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από τον εισηγητή του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη «σενάριο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Το «σχέδιο Πισσαρίδη» δέχεται βολές για τη «συντηρητική ιδεολογική του κατεύθυνση» και χαρακτηρίζεται ως ένα σχέδιο «που μεριμνά μόνο για τους “μεγάλους”, για τη συγκέντρωση της οικονομίας στα χέρια των λίγων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.