Σε δισεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων καθώς οι ειδικοί εισηγούνται πλέον πως το κουδούνι θα πρέπει να ξαναχτυπήσει με το νέο έτος.
Αν και το κυβερνητικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων καθώς το ιικό φορτίο είναι μικρό, ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σενάριο για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου έχει εγκαταλειφθεί, καθώς φέρεται να είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να για νέα παράταση στο καθεστώς του lockdown κατά μια εβδομάδα, έως δηλαδή και τις 14 Δεκεμβρίου σε όλους τους τομείς.
Η επιτροπή δεν έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις της, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνομώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, εντούτοις ο ίδιος θεωρεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.
«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14 Δεκεμβρίου. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τη σχετική εισήγηση των ειδικών.
Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια.
Ο τρόπος και ο χρόνος για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή με μήνυμά του στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επαναφοράς των ρυθμών στην κοινωνία και την οικονομία δεν κουμπώνει προς το παρόν στο… ημερολόγιο, αν και περιλαμβάνει ως νέες ημερομηνίες-στόχους την 14η Δεκεμβρίου και ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά οικονομικές δραστηριότητες την 21η Δεκεμβρίου.
Πρώτος το είπε χθες ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας για «κάποιες δύσκολες μέρες μπροστά μας» και ζητώντας από τα στελέχη του να αποφεύγουν τοποθετήσεις για τα «πώς» και κυρίως τα «πότε» των επόμενων βημάτων για την έξοδο από την καραντίνα.
Επιφυλάξεις και από Πέτσα
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε σήμερα και ο κ. Πέτσας λέγοντας ότι τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε στην αρχή του δεύτερου lockdown υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.
Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το τί δείχνουν τα λύματα και εξήγησε ότι μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε βελτίωση.
Βατόπουλος: «Εχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα»
«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Εξαδάκτυλος: Δεδομένη η παράταση των μέτρων
Δεδομένη χαρακτήρισε την παράταση τoy lockdown ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας, ωστόσο ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ημερομηνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η 14η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία άρσης του lockdown πρέπει να θεωρείται ανέφικτη.
Όπως σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, «δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να έχουμε άρση του lockdown». «Θα πρέπει οι 600 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι να κατεβούν σε διψήφιο αριθμό. Γιατί το 600 ως αριθμός είναι τεράστιος, είναι περισσότερος από τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα πριν από ένα ή δύο χρόνια στο σύνολο της επικράτειας», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Εστίαση και λιανεμπόριο
Ακόμα μια δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι είναι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, στην οποία περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά η εστίαση (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα).
Με τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά πάντα αναμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα ανοίξει με πολύ προσοχή το λιανεμπόριο. Πρώτα θα γίνει το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα, ενώ με αντίστοιχους όρους θα πάρουν τη σκυτάλη για επαναλειτουργία και τα εμπορικά κέντρα.
Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο κ. Γώγος τονίζοντας ότι για την εστίαση είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά του πάει προς τα πίσω.
«Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό», «οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.
«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα», είπε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο MEGA.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. ‘’Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς΄΄. Το δεύτερο σχέδιο είναι με ποια σειρά θα ανοίξουν. Ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».
Όπως πρόσθεσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια υγειονομική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια σε ότι αφορά στους περιορισμούς. «Αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα, θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή των μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο κάθε περιοχής».