«Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει και το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το  ΦΝΘ επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση θ’ αρχίσει στις 4 Μαρτίου με στόχο οι εκδηλώσεις και  προβολές της να επεκταθούν «έως και το καλοκαίρι του 2021».                                                        

 

«Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσουμε το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. Για εμάς ήταν πάντα προτεραιότητα η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η ανάδειξη των συντελεστών των ελληνικών ταινιών» συνεχίζει η ανακοίνωση.

.

Με την εμπειρία της διαδικτυακής διεξαγωγής του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης επεξεργάζονται μια σειρά από «εναλλακτικά σενάρια», τα οποία «θα  μπορέσουν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες».

 

Στόχος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων προσέγγισης της έννοιας “υβριδικό” φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. «Έτσι, ετοιμάζουμε υβριδικά μοντέλα, χωρίς να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του.»

 

Τέσσερα κρίσιμα σημεία

 

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου, 2021. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία.

 

Α. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, η ταινία θα γίνει σε αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που την περίοδο εκείνη  θα επικρατούν στη χώρα, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας ή/ και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

 

Β. Στ δεκαήμερο διεξαγωγής του Φεστιβάλ που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο.

 

Γ. Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε ένα δεκαήμερο του καλοκαιριού του 2021(ίσως ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου) και σε θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης, όπως και στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το αν θα γίνουν και σε κλειστές αίθουσες του Φεστιβάλ θα κριθεί από τις τότε συνθήκες.

 

Δ. Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ούτως ή άλλως διαδικτυακές συναντήσεις.

 

Συγχρόνως, στα πλάνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που είναι ο κινητήριος μοχλός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, βρίσκεται και μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Ολες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο που μας πέρασε, θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του προσεχούς καλοκαιριού.