Απόλυτο μυστήριο καλύπτει την υπόθεση παραβίασης τεσσάρων τραπεζικών θυρίδων σε κατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή Κολλεγίου Αθηνών – Φιλοθέης. Οσοι έχουν δει σχετικές ταινίες του Χόλιγουντ με αριστοτεχνικές κλοπές τραπεζών, παραβιάσεις θωρακισμένων χρηματοκιβωτίων και πλούσιων, στο περιεχόμενό τους, ασφαλισμένων τραπεζικών θυρίδων φαντάζονται διάφορα.
Πολύ περισσότερο όταν, κατά τις πληροφορίες, οι παραβιασθείσες θυρίδες ανήκουν σε ευκατάστατες κυρίες που κατοικούν στην ευρύτερη, υψηλής εισοδηματικής στάθμης, περιοχή. Ωστόσο η τράπεζα είναι προσεκτική. Αποφεύγει να μεταδώσει πολλές πληροφορίες και αφήνει την εξιχνίαση της όλης υπόθεσης στην Ελληνική Αστυνομία.
Στα πολλά ερωτήματά μας στελέχη της ανέφεραν ότι η παραβίαση των θυρίδων διαπιστώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, έπειτα από πληροφορίες συγκεκριμένης πελάτισσας. Αυθημερόν, σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες σχετικές διαδικασίες ασφαλείας, εσωτερικού ελέγχου και εκλήθησαν άνδρες του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι διενήργησαν την πρώτη αυτοψία, παρουσία της καταγγέλλουσας την παραβίαση πελάτισσας, αναζητώντας δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα πιθανά στοιχεία. Από εκείνη την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί άλλες τρεις θυρίδες, οι οποίες, κατά σύμπτωση, ανήκαν επίσης σε κυρίες των Αθηνών. Και οι τέσσερις θυρίδες ήταν στην ίδια ευθεία και παραβιάστηκαν με ειδικό εργαλείο, δεν ανοίχτηκαν με κλειδί, βεβαιώνει η τράπεζα. Οι μισθώτριες των θυρίδων εκλήθησαν αυθημερόν και εμφανιζόμενες έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες κυρίως για το περιεχόμενό τους. Την ίδια μέρα ελέγχθησαν μία προς μία όλες οι άλλες θυρίδες του καταστήματος, περίπου 1.400, και επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε παραβιαστεί καμία άλλη.
Η τράπεζα διευκρινίζει επίσης ότι για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εν εξελίξει έρευνας απέφυγε να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, τηρώντας τα προβλεπόμενα κατά τη διαδικασία της προανάκρισης.
Ωστόσο η όλη υπόθεση διέρρευσε – μάλλον από αστυνομικές πηγές. Οπως και να έχει πάντως, το μυστήριο παραμένει, όπως και είναι άγνωστος ο χρόνος παραβίασης των θυρίδων. Από την ανάλυση του οπτικού υλικού και τις καταγεγραμμένες προσελεύσεις των πελατών εικάζεται ότι η παραβίαση έγινε το καλοκαίρι, τρεις με τέσσερις μήνες πριν από τη σχετική ανακάλυψη. Οπως είναι φανερό, εγείρεται πλήθος θεμάτων, καθώς στον χώρο που φυλάσσονται οι θυρίδες δεν υπάρχουν κάμερες. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μόνο από τις εκτός του χώρου των θυρίδων καταγραφές. Αλλά εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί η παραβίαση έγινε, κατά τα φαινόμενα, από ένα άτομο, χωρίς να χρησιμοποιηθούν πάμπολλα εργαλεία, παρά μόνο ένα «γλωσσίδι», όπως λέγεται στη γλώσσα των διαρρηκτών, και με την άσκηση πίεσης. Αυτά επί του παρόντος. Η έρευνα και η εξιχνίαση της υπόθεσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
*******
Επιχειρηματικές αναζητήσεις
Και μια και πιάσαμε την πλούσια ζώνη, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι, παρότι ο κορωνοϊός αποσυντονίζει τους πάντες, οι μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας είναι ιδιαιτέρως κινητικές και δραστήριες. Τούτο τον καιρό επικρατεί πραγματικά πυρετός αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών και σχεδίων. Εκτιμούν προφανώς οι επιφανέστερες των επιχειρηματικών οικογενειών ότι η μετα-GOVID-19 εποχή θα είναι δυναμική και θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες.
Ιδιαιτέρως υπολογίζουν στους ισχυρούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στις προβλέψεις του τόσο για σημαντικές επιδοτήσεις, όσο και για χαμηλότοκα δάνεια. Πολλοί λοιπόν έχουν μπει πλέον στον πειρασμό και συνεργάζονται στενά με εταιρείες συμβούλων και τράπεζες προκειμένου να χτίσουν αξιόπιστα επενδυτικά σχήματα.
Το δε πεδίο είναι μεγάλο, καλύπτοντας πλήθος τομέων, από τα φάρμακα, την ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι τις μπαταρίες λιθίου για την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου από υδρογόνο.
Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι όλος ο σχεδιασμός και η παρατηρούμενη κινητικότητα παραπέμπουν στη μεταπολεμική εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, στη διάρκεια της οποίας χτίστηκαν τα επιχειρηματικά τζάκια της νεότερης Ελλάδας. Με τα καλά και τα κακά τους βεβαίως. Αν όντως πρόκειται, κατ’ αναλογία, να συμβεί κάτι τέτοιο στη μετα-GOVID εποχή, όλοι μπορούν να αντιληφθούν και τη σημασία της τρέχουσας πολιτικής περιόδου, των προσώπων που τη συνθέτουν και των πολιτικών αγώνων βεβαίως που θα διεξαχθούν για χάρη της.
******
Τα Χριστούγεννα της πανδημίας
Επί του παρόντος πάντως η έξαρση της πανδημίας κυριαρχεί, κατακυριεύοντας τα πάντα. Οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι, παρά τη μερική συγκράτηση των κρουσμάτων, παραμένουν ανήσυχοι. Οχι τόσο με την Αττική, όσο με τις εστίες που αναδεικνύονται στις επαρχιακές πόλεις. Οπου υπάρχουν εποχικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες που ευνοούν τη συγκέντρωση 50-100 ατόμων δημιουργούνται βάσεις μετάδοσης του ιού που απομειώνουν το όποιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το απαγορευτικό. Πράγμα που σημαίνει ότι το όποιο άνοιγμα εν όψει των Χριστουγέννων θα είναι ελεγχόμενο και περιορισμένο. Οπότε τα κεφάλια μέσα, χωρίς πολλές εξόδους και διασκεδάσεις.
******
Προβλέψεις…
Η όλη κατάσταση πάντως μεταφέρει εντάσεις στην πολιτική και στην κυβέρνηση ειδικότερα. Περισσεύουν αυτή την ώρα και βεβαίως πληθαίνουν τα αλληλοκαρφώματα. Επίκειται άλλωστε ο ανασχηματισμός και κατά τα φαινόμενα θα τον δούμε στην αρχή του νέου χρόνου. Είναι ίσως νωρίς για προγνώσεις, αλλά συγκρατήστε επί του παρόντος δύο ονόματα. Της γενικής γραμματέως του υπουργείου Απασχόλησης, κυρίας Αννας Στρατινάκη, και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους. Εχουν εκτιμηθεί αρμοδίως οι προσπάθειες και των δύο σε τούτους του δύσκολους καιρούς.
******
Και «τρέμει» η Αγκυρα…
Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους, ιδιαίτερα όταν ορισμένοι ευρωβουλευτές – απόμαχοι της εσωτερικής πολιτικής προσπαθούν να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους μέσα από την κατάθεση τροπολογιών που θα επαναφέρουν τη φωτογραφία τους σε κάποιο εξώφυλλο του εγχώριου Τύπου.
Πολύς ντόρος έγινε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες για το ψήφισμα με το οποίο η Ευρωβουλή ζητεί την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία για το άνοιγμα των Βαρωσίων – αν και οι έχοντες φιλαυτία έλληνες ευρωβουλευτές δεν έσπευσαν να το διευρύνουν για να συμπεριληφθεί και η παραβατική συμπεριφορά του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην παράγραφο 3 διαβάζει κανείς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τηρήσει ενιαία στάση έναντι των μονομερών και παράνομων πράξεων της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις τουρκικές παράνομες πράξεις». Είμαι βέβαιος ότι η Αγκυρα θα ανησυχήσει από αυτή την κινητοποίηση της Ευρωβουλής, όπως έχει πολλάκις στο παρελθόν πράξει…
******
Δυσκολίες εθελοντών
Ηταν όντως συγκινητική η αθρόα συμμετοχή βουλευτών-γιατρών στη μάχη κατά του κορωνοϊού και η εθελοντική ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνο που ορισμένοι πήγαν στα νοσοκομεία για να πιάσουν δουλειά από την πρώτη μέρα, αλλά επέστρεψαν άπραγοι. Τι είχε συμβεί;
Οπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν τους δέχτηκαν. Επρεπε, τους είπαν, να ρυθμιστεί πρώτα το θέμα της αστικής ευθύνης και του εθελοντισμού. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μαθαίνω, λοιπόν, ότι εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας η παρούσα κυβέρνηση ρύθμισε τα του εθελοντισμού.
Ηδη το υπουργείο Υγείας ετοίμασε επιστολή με την οποία ενημερώνει και τους 17 βουλευτές-γιατρούς ότι ο εθελοντής γιατρός (δεν έχει σημασία εάν είναι βουλευτής ή όχι) θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου που επέλεξε να υπηρετήσει. Υποχρεούται δηλαδή σε πλήρη απασχόληση, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους νοσοκομειακούς γιατρούς, και βεβαίως να συμμετέχει και στις εφημερίες. Με δυο λόγια, για ένα διάστημα (ίσως και για δύο μήνες) οι βουλευτές-γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται πλήρως στα νοσοκομεία.
Λάθη που στοιχίζουν
Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας έστειλαν πριν από λίγες ημέρες υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της πρόσφατης πρότασης της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Οι Πέδρο Σάντσεθ, Τζουζέπε Κόντε, Ρόμπερτ Αμπέλα και Κυριάκος Μητσοτακης ζήτησαν να είναι σαφείς οι δεσμεύσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη και να μην επικεντρώνεται η έμφαση αποκλειστικά στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως οι δικές τους, για τις οποίες μάλιστα το νέο Σύμφωνο προβλέπει ειδικές διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Κύπρος, που είναι μέλος του μετώπου των χωρών αυτών, δεν συνυπέγραψε το κοινό υπόμνημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, επεδίωκε ειδικότερες αναφορές στην Τουρκία. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προστίθεται σε μία σειρά πρόσφατων επιλογών της Λευκωσίας που την απομονώνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να της προσφέρουν και απτά οφέλη.