«Σε μια οικονομία με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, όπως η ελληνική, η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές προκλήσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μακροοικονομικής σταθεροποίησης και βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών. Σκοπός της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι η μείωση των κινδύνων που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την υγειονομική κρίση σε μια νέα κρίση χρέους».
Καιρό είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να μιλήσει τόσο καθαρά για την κατάσταση της οικονομίας και τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε μια ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον Χρήστο Σταϊκούρα ο απολογισμός των μνημονίων από τον κ. Στουρνάρα προκάλεσε αίσθηση για τη συνολική εικόνα που έχει και τον προβληματισμό του για το μέλλον.
Και σε 60 ακριβώς λέξεις αποτύπωσε το λεπτό εκείνο σημείο που μας οδηγεί η πανδημία, σημείο που μπορεί να χαθεί η ισορροπία και να βυθιστεί και πάλι η χώρα σε μια νέα βαθιά κρίση.
Σε αυτό το τραπέζι ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, λόγω της σύνθεσης του χρέους που αποτελείται κατά 81% από δάνεια του επίσημου τομέα, αλλά και της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (και θα προσθέταμε λόγω της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας και των υποχρεώσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα) που σήμερα αποτελούν σωσίβιο για τη χώρα.
Αλλά αυτά δεν θα ισχύουν για πάντα. Ετσι – παρόντος του υπουργού Οικονομικών – ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε λέγοντας ότι «για αυτόν τον λόγο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενταχθούν πλήρως στους κανόνες του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, μόλις αυτοί ενεργοποιηθούν εκ νέου. Στην περίοδο μετά την πανδημία, η αποκατάσταση της μακροοικονομικής ισορροπίας με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να είναι προτεραιότητα, επαναφέροντας παράλληλα σταδιακά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».
Κι αυτό δεν γίνεται χωρίς μεταρρυθμίσεις.