Απάντηση σε μερικές ενστάσεις για τα εμβόλια για τον κορωνοϊοό επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, ο κ. Μόσιαλος περίμενε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια πριν το τέλος του 2020, καθώς – όπως σημειώνει χαρακτηριστικά – για πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία τέτοιου εύρους μεταξύ πανεπιστημίων και φαρμακευτικών εταιρειών.
Επίσης, άμεση ήταν η απάντηση των κυβερνήσεων με χρηματοδότηση υπέρ των εμβολίων, ενώ συγκινητική ήταν και η προθυμία των εθελοντών για τις δοκιμές.
Οι απαντήσεις Μόσιαλου στις βασικές ενστάσεις για τον κοροναϊό
«Έτσι επιτεύχθηκε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Να έχουμε τρία (και σύντομα πιστεύω περισσότερα) αποτελεσματικά εμβόλια. Και με βάση τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι/ΙΙ φαίνεται ότι είναι αρκετά ασφαλή (θα αναπτύξω σε ξεχωριστή ανάρτηση αυτό το θέμα)», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE.
Το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλια είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κινητοποίησης «που αξιοποίησε όλες τις επιστημονικές γνώσεις και δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανακάλυψη εμβολίων».
Ωστόσο, παρά τις θετικές ανακοινώσεις, υπήρξαν ενστάσεις για τα εμβόλια – άλλες πιο σοβαρές, άλλες στα όρια της… γραφικότητας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ορισμένες από τις ενστάσεις δίνοντας τις απαντήσεις του:
«1. τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA μας. Δεν ισχύει και το εξήγησα αναλυτικά.
2. δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλο τον πλανήτη. Θα υπάρχουν αρκετά το 2021 για να καλυφθούν όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δουλεύουν στην πρώτη γραμμή προσφοράς υπηρεσιών. Και αναμένουμε και άλλα εμβόλια το 2021.
3. θα μας μεταφέρουν DNA από χιμπατζήδες. Εδώ τι να απαντήσω πραγματικά; Αλλά θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση και για αυτό.
4. τα παρασκευάζουν χωρίς να έχουν πάρει έγκριση. Κάτι ύποπτο έχει συμβεί επομένως. Τίποτα ύποπτο δεν έχει συμβεί. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες παρασκεύασαν τα εμβόλια πριν πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές για να είναι άμεσα διαθέσιμα αν πάρουν έγκριση. Αν ΔΕΝ πάρουν τότε θα χάσουν τις επενδύσεις τους. Αλλά αποσκοπούν στο να έχουμε διαθέσιμα τα εμβόλια εάν πάρουν άδεια και όχι να περιμένουμε για μήνες μετά την έγκριση ώστε να έχουμε επάρκεια παραγωγής και διαθεσιμότητας.
5. είναι πολλά τα λεφτά, πολλά τα δισεκατομμύρια και όσοι υποστηρίζουν τα εμβόλια υποστηρίζουν τις φαρμακευτικές που βγάζουν υπερκέρδη. Να τονίσω εδώ ότι κάθε μήνας λοκντάουν στοιχίζει στην Ελληνική οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία. Να μην έχουμε εμβόλια επομένως και να βυθιστεί ο πλανήτης στην φτώχεια; Αυτός είναι ο αντίποδας;»
Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
Πριν από μερικούς μήνες είχα επισημάνει ότι θα έχουμε νέα για τα εμβόλια πριν το τέλος του 2020. Δεν είχα πει ότι τα νέα…
Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Sunday, 29 November 2020