Μέχρι και σήμερα ο Στέφαν Λόφεν πρωθυπουργός της Σουηδίας, δηλώνει «σίγουρος» ότι η συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα λειτουργεί, παρά την αντίθετη άποψη επιστημόνων και αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση «ότι διεξάγει ένα επικίνδυνο πείραμα στη ζωή των ανθρώπων».
Έχει δε υποστηρίξει ότι ο λόγος που η Σουηδία δεν μπήκε ποτέ σε lockdown είναι πως «όλα τα μέτρα πρέπει να είναι βιώσιμα διαχρονικά». Οι αριθμοί ωστόσο που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σκιαγραφούν μια ζοφερή πραγματικότητα, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την αμφιλεγόμενη πολιτική στη διαχείριση της κρίσης.
Η σκληρή πραγματικότητα
Για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στη Σουηδία γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού. Προς επίρρωση των μετρήσεων, σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Σουηδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη και τη Σκανδιναβία με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας και μολύνσεων.
Η Σουηδία καταγράφει 63 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους σε σύγκριση με τη Νορβηγία που καταγράφει κατά μέσο όρο 6 θανάτους ανά 100.000, η Δανία 14 και η Φινλανδία 7 αντιστοίχως.
Οι αριθμοί αποτυπώνονται άλλωστε και στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε συνεχή πίεση με τις εισαγωγές να αυξάνονται εκθετικά. Από την περασμένη Πέμπτη σχεδόν πάνω από το 70% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας καλύφθηκε, με 220 από τους ασθενείς να πάσχουν από κορωνοϊό.
Η Σουηδία διαθέτει συνολικά 642 κρεβάτια ΜΕΘ (!) αν και οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν σε περίπτωση ανάγκης. Το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό.
Ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας
Δημοσκόπηση της DN/Ipsos που δημοσιεύθηκε πριν δυο ημέρες έδειξε ότι το 82% των Σουηδών ανησυχεί ή ανησυχεί αρκετά για το εάν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση που αντιμετωπίζει.
Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών να καταπολεμήσουν τον ιό μειώθηκε στο 42% από το 55% στη διάρκεια του μήνα Νοεμβρίου. Ενώ το 44% των πολιτών ανησυχεί ότι οι αρχές δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμηση του ιού. Πριν ένα μήνα το ποσοστό αυτό ήταν στο 31%.
«Θα αντέξουμε»
«Η Σουηδία τίθεται υπό δοκιμασία, αλλά θα αντέξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να προαναγγείλει lockdown. Αναγκάστηκε όμως είπε, να πάρει δραστικά μέτρα -για τα δεδομένα της χώρας- όπως να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις σε οκτώ από πενήντα που ίσχυε μέχρι πρότινος, να περιορίσει την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας και να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.
Μέχρι σήμερα η Σουηδία εξακολουθεί να αρνείται το κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, επιχειρήσεις, σχολεία και εστίαση παραμένουν ανοιχτά ενώ οι αρχές έχουν αποθαρρύνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες καθώς θεωρούν ότι μπορεί να σπείρουν πανικό. Ταυτόχρονα τα τεστ και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων είναι περιορισμένα.
Υψηλό το τίμημα της χαλαρής προσέγγισης
Η ιατρική κοινότητα της χώρας δηλώνει διχασμένη και η συζήτηση για το αν η στρατηγική του αρχιτέκτονα του σουηδικού μοντέλου Άντερς Τέγκνελ είναι η σωστή, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, ενώ η περιβόητη ανοσία της αγέλης δεν έκανε κάποια διαφορά.
Μια ομάδα επιστημόνων γνωστή ως οι «22» είχε ζητήσει αυστηρότερα μέτρα από τον Απρίλιο. Σήμερα οι «22» αριθμούν πλέον 50 συν 150 μέλη υποστήριξης που δηλώνουν εμφατικά ότι το τίμημα της χαλαρής προσέγγισης της κυβέρνησης υπήρξε υψηλό και πως ήρθε η ώρα για ένα γενικό lockdown.
«Υπάρχει κρίση. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να δει ότι η στρατηγική δεν είναι πολύ επιτυχής», δηλώνει στους Financial Times η Μάρζα Λέμε, πολιτική επιστήμονας που έχει δουλέψει 50 χρόνια για τη σουηδική κυβέρνηση η οποία αναφέρει ότι κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να διχάζονται για την πολιτική που ακολούθησαν.
«Δεν υπάρχει κανένας διχασμός, αλλά πλήρης εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές», απαντά ο Τέγκνελ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός στη σουηδική εφημερίδα Expressen: «Φαντάζομαι ότι μερικές φορές τα media μπαίνουν στον πειρασμό να παρουσιάζουν κάποια σύγκρουση. Όμως εδώ δεν υφίσταται».