Ταξίδια στο Διάστημα, ηλεκτροκίνητα οχήματα, εμφυτεύματα εγκεφάλου, υπόγεια τούνελ που θα απαλλάξουν τα αστικά κέντρα από το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ενας μέσος άνθρωπος θα δυσκολευόταν να παρακολουθήσει τις ασύλληπτες, συνέχεις εξελίξεις σε μία μόνο από τις μεγαλεπήβολες προαναφερθείσες τεχνολογικές προκλήσεις, υπάρχει όμως και κάποιος που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή σε όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ελον Μασκ, τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου αυτή τη στιγμή, με περιουσία που ξεπερνά τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προετοιμασίες για την εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew Dragon Resilience από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε παντοιοτρόπως την τιμητική του. Μία από τις εταιρείες του, η SpaceX, εκτόξευσε στις 16 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και στο πλαίσιο της αποστολής Crew-1, το επανδρωμένο σκάφος Crew Dragon Resilience από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος, έπειτα από εννέα λεπτά επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε μια πλωτή πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τρεις Αμερικανοί – ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικλ Σ. Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Τζ. Γκλόβερ (ο μοναδικός «πρωτάρης» στο Διάστημα και ένας από τους ελάχιστους αφροαμερικανούς που έχουν συμμετάσχει σε διαστημική αποστολή), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ – και ένας Ιάπωνας (ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA) ταξίδεψαν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση

Η διαδρομή τους διήρκεσε περίπου 27 ώρες και θα παραμείνουν εκεί για πέντε ολόκληρους μήνες. Φτάνοντας στον ΔΔΣ τούς περίμεναν η Κέιτ Ρούμπινς της NASA και οι κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ιδιωτική εταιρεία μεταφέρει με ασφάλεια επιβάτες εκτός του πλανήτη Γη (είχε προηγηθεί η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση Crew Dragon Demo-2 τον περασμένο Μάιο).

COVID-19, μετοχές και τιτιβίσματα

Ο μεγιστάνας ωστόσο μας απασχόλησε τις ημέρες που προηγήθηκαν του διαστημικού θριάμβου του με κάποιες άλλες προσωπικές περιπέτειες, κάπως πιο πεζές και επίκαιρες, καθώς σχετίζονται με την εξελισσόμενη παγκόσμια πανδημία.

Τέσσερα διαφορετικά τεστ έκανε o 49χρονος δισεκατομμυριούχος για να δει αν έχει κολλήσει τον κορωνοϊό, τα δύο βγήκαν θετικά και τα άλλα δύο αρνητικά, προκαλώντας του σύγχυση, παρ’ όλο που ο ίδιος υποστηρίζει πως νοσεί από CΟVID-19, με ήπια ωστόσο συμπτώματα.

Πού τα μάθαμε όλα αυτά; Στο Twitter φυσικά – το Facebook δεν το συμπαθεί καθόλου. Ο πολυσχιδής CEO είναι πολύ ενεργός χρήστης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενδεικτικά, μέσα σε ένα 12μηνο τουίταρε 3.266 φορές, τις ημέρες μάλιστα που ανεβάζει περισσότερα από 20 τιτιβίσματα η μετοχή της Tesla (της επιχείρησής του με ηλεκτρικά αυτοκίνητα) σημειώνει μια μικρή αύξηση (υπάρχουν βέβαια και ημέρες που όσα ανεβάζει μπορεί να του κοστίσουν δισεκατομμύρια).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως έχει διακινήσει στο παρελθόν ψευδείς ισχυρισμούς για τον ιό που μας ταλαιπωρεί όλους, λέγοντας πως τα παιδιά έχουν φυσική ανοσία ή διατυπώνοντας τον περασμένο Φεβρουάριο την ατυχή πρόβλεψη πως μέχρι τον Απρίλιο τα κρούσματα θα έχουν εκμηδενιστεί. Οι απόψεις του οδήγησαν πολλούς στο να τον κατατάξουν στους «Τραμπικούς», παρ’ όλο που η αλήθεια είναι πως έχει συγκρουστεί με τον απερχόμενο POTUS. Oταν πάντως ο Κάνιε Γουέστ ανακοίνωσε την (τελείως ασόβαρη) υποψηφιότητά του, ο Μασκ εκδήλωσε την επιθυμία να τον στηρίξει.

Το τσιπ παρουσιάστηκε μέσω live streaming εκδήλωσης όπου το «παρών» έδωσε και ο ίδιος ο Έλον Μασκ.

Παρά τα μικρά στραβοπατήματα, το 2020 έχει φερθεί πολύ γενναιόδωρα στον Ελον Μασκ. Η περιουσία του γιγαντώθηκε, η Tesla προχωρεί απτόητη, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού μάς σύστησε τη Γερτρούδη, ένα θηλυκό γουρούνι που έχει εγκατεστημένο στον εγκέφαλό του ένα λειτουργικό interface (brain-to-machine interface).

Ως ιδρυτής της Neuralink, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, φιλοδοξεί να κατασκευάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα κατάλληλα για χρήση από τους ανθρώπους, τα οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία των νευρώνων και θα βοηθούν ανθρώπους με νευρολογικές διαταραχές να ελέγχουν, με τα εγκεφαλικά σήματα που θα εκπέμπονται μέσω Bluetooth ή άλλου ασύρματου τρόπου, ηλεκτρονικές συσκευές, το smartphone ή τον υπολογιστή τους. Υπάρχει και απώτερος σκοπός, και αυτός είναι η συλλογή πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, η αϋπνία, οι εξαρτήσεις και η παράλυση. Μακροπρόθεσμα ωστόσο ο Μασκ θα ήθελε να ανοίξει ο δρόμος προς αυτό που αποκαλεί «υπεράνθρωπη γνωστική λειτουργία» (superhuman cognition), αφού πιστεύει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενσωματώσουν (κυριολεκτικά) την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αποφευχθεί ένα δυστοπικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η AI θα γίνει τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να απειλήσει την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Το όραμα του Έλον Μασκ για το νέο είδος εμφυτεύσιμου τσιπ που δημιούργησε η εταιρεία του, Neuralink, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των ειδικών

Πολύτεκνος Iron Man

Ο Eλον Μασκ γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1971 στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, γιος της καναδής καλλονής Μέι Μασκ, μοντέλου και διατροφολόγου, και του Ερολ Μασκ, επιτυχημένου ηλεκτρολόγου μηχανικού, πιλότου, συμβούλου και κτηματομεσίτη. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν εννέα ετών. Τότε περίπου άρχισε να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον προγραμματισμό και την τεχνολογία. Στα 17 του αποφάσισε να σπουδάσει στον Καναδά.

Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ και εκεί βρήκε πραγματικά τη δική του γη της Επαγγελίας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ενεπλάκη με τις εταιρείες λογισμικών. Το 1999 ίδρυσε την x.com, ένα πόρταλ που πρόσφερε τη δυνατότητα διαδικτυακών οικονομικών συναλλαγών. Eναν χρόνο μετά η x.com συγχωνεύτηκε με την Confinity, τον προάγγελο της PayPal. Η PayPal αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και πωλήθηκε στην eBay για ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια. Περί τα 165 από αυτά κατατέθηκαν στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια, ίδρυσε τη SpaceX, εταιρεία διαστημικής εξερεύνησης, με μακροπρόθεσμο στόχο την εποίκηση του πλανήτη Αρη – ο Μασκ πιστεύει ακόμη και σήμερα πως είναι εφικτό έως το 2050 να ζουν εκεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Το πρώτο σημαντικό επίτευγμά της η SpaceX το πέτυχε το 2012 όταν οδήγησε μια κάψουλα τροφοδοσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια την επανέφερε με ασφάλεια στη Γη. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δίκτυο HBO βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας μιας τηλεοπτικής σειράς η οποία θα πραγματεύεται τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επαναστατικής εταιρείας. Με 70 εκατομμύρια δολάρια είχε πάντως αιμοδοτήσει ο οραματιστής entrepreneur την Tesla, βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων που λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία έχει εξελιχθεί σε κολοσσό στον τομέα της, ενώ η θυγατρική της, SolarCity, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλιακών κυψελών για καταναλωτές και επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Το 2016 ίδρυσε την Boring Company, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα υποδομών με εξειδίκευση στη δημιουργία υπόγειων σηράγγων. Τα τούνελ θα χρησιμοποιηθούν για ένα πρωτοποριακό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας που θα ονομάζεται Loop και πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα σχέδια για την παρθενική εφαρμογή του που αναμένεται να γίνει στο Λας Βέγκας. Ο ίδιος δηλώνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει πια είναι να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα στο «Vanity Fair» πηγές από το στενό του περιβάλλον δήλωσαν ότι πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους στη Σίλικον Βάλεϊ που αξίζουν 100% τον χαρακτηρισμό ιδιοφυΐα και πως παρά το προβοκατόρικο δημόσιο προφίλ που έχει προσεκτικά χτίσει (και την ανυπόφορα κυκλοθυμική συμπεριφορά του ως συνεργάτη), είναι καλός σύντροφος και τρυφερός πατέρας.

Πέντε γιους είχε αποκτήσει άλλωστε με την πρώτη του σύζυγο, την καναδή συγγραφέα Τζαστίν Γουίλσον, ενώ πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε το ειδύλλιό του με την εκκεντρική καλλιτέχνιδα Grimes, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό (αξίζει να ακούσετε το εξαιρετικό πρόσφατο άλμπουμ της «Miss Anthropocene»). Στις 4 Μαΐου η 32χρονη Καναδή γέννησε ένα αγοράκι το οποίο ονόμασαν X Æ A-12
(προφέρεται Εξ-ασ-έι-τουέλβ). Υπάρχει ωστόσο νόμος στην Καλιφόρνια που απαγορεύει τη χρήση ονομάτων με χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στο λατινικό αλφάβητο και οι γονείς κατέληξαν στο X Æ A-Xii.

Προφανώς, ούτε αυτή η μετατροπή θεωρήθηκε αποδεκτή και τώρα το βρέφος λέγεται X AE A-XII, αλλά το φωνάζουν σκέτο X (εξ). Η Grimes έχει δηλώσει πως το εξίμισι μηνών μωρό της μοιάζει να εκδηλώνει από τώρα κάποιες καλλιτεχνικές τάσεις και βλέπει μαζί του ταινίες όπως το «Αποκάλυψη τώρα», το γνωστό κινηματογραφικό έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο Μασκ, πάλι, ο οποίος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον τρόπο με τον οποίο έχει ερμηνεύσει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ τον Iron Man στα διάφορα μπλοκμπάστερ της Marvel και έχει μάλιστα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο «Iron Man 2», περνάει την ώρα του παίζοντας video games. Τα αγαπημένα του είναι το «Deus Ex», το «Fallout» και το «Bioshock». Ενδεικτικοί πάντως και οι τρεις τίτλοι για την ψυχοσύνθεσή του.