Με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει την επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, επτά είναι οι περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα καθορίσουν τη συνέχιση ή μη της καραντίνας.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι περιοχές αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 9.484 κρούσματα που έχουν καταγραφεί επίσημα τις τελευταίες πέντε ημέρες, τα 3.962 έχουν εντοπιστεί στις συγκεκριμένες επτά περιφερειακές ενότητες, ήτοι το 41,78% των κρουσμάτων. Οι αριθμοί έχουν ήδη σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, που παρά τα μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και κατέχει αρνητική πρωτιά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, όπου ανακοινώθηκαν 633 κρούσματα, έχουν καταγραφεί 2.451 κρούσματα.
Στις Σέρρες, το ίδιο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 262, ενώ στη Λάρισα, που χθες ανακοινώθηκαν 160 νέες μολύνσεις, συγκεντρώνονται 551 κρούσματα από την Κυριακή. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και στη Μαγνησία, με το σύνολο των μολύνσεων από την Κυριακή να ανέρχονται σε 284.
Πρόβλημα υπάρχει και στη Λέσβο, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη να αγγίζει τις 143.
Καμπανάκι κινδύνου για την Πάτρα
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανακοινώθηκαν 129 κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, ο αθροιστικός αριθμός των μολύνσεων το τελευταίο πενθήμερο έφτασε τις 142.
Ο κ. Πέτσας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες της Πάτρας να γιορτάσουν μαζί με τις οικογένειές τους στο σπίτι, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αντίστοιχες περιπτώσεις αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, με τα αποτελέσματά τους να έχουν συμβάλει στην εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα.
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό.
«Προς το παρόν, όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες, με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», απάντησε.
Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο
Την Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις βασικές εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό.
Το πλάνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, είτε με μήνυμα προς τους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδες.
Με τη σημερινή εικόνα φαίνεται ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Σταδιακά θα ανοίξουν και τα καταστήματα. Πρώτα τα μικρότερα όπως για παράδειγμα τα κωμωτήρια τα οποία τηρούσαν και πριν το lockdown τα μέτρα και δεν αποτελούσαν εστιες διασποράς. Θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες μετά μεγαλύτερα καταστήματα και τελευταία τα πολυκαταστήματα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία αποκλειστικά για καθήμενους και με όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και όλα θα εξαρτηθούν από τη πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.