«Είχα εξωσυζυγική σχέση και οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με έβρισαν χυδαία και άρχισαν εξαναγκασμό. Με ανάγκασαν, λέγοντάς μου ότι θα αποκαλύψουν παράνομη σχέση μου, να καταθέσω ψευδή στοιχεία για την υπόθεση που ερευνούσαν. Είχαν πληροφορίες και υπαγόρευαν τι θα γράψουν στην κατάθεσή μου. Είπαν ότι θα με πάνε κατηγορούμενο και θα με βγάλουν στις τηλεοράσεις. Εγώ άκουγα αλλά δεν ήξερα τι γράφει ο άλλος…».
Αυτό είναι το περιεχόμενο μίας από τις 50 περίπου άγνωστες καταθέσεις που έχουν δώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώπιον των δικαστικών αρχών δεκάδες αστυνομικοί και ορισμένοι ιδιώτες που ήταν βασικοί μάρτυρες σε υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. ή και στο Ελληνικό Δημόσιο, τις οποίες είχε ερευνήσει τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί, λοιπόν, όχι μόνο ανακαλούσαν τις καταθέσεις τους αλλά μιλούσαν με ξεκάθαρο τρόπο για εξοντωτικές πιέσεις που δέχθηκαν από ελεγκτικές αστυνομικές υπηρεσίες!
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και ένα μεγάλο σκάνδαλο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. – και όχι μόνο – που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», με την παρουσίαση σχετικών εγγράφων-ντοκουμέντων. Με αναφορές που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη όπου εμφανίζεται η Αστυνομία να πρωτοστατεί σε παράνομες ενέργειες, σύμφωνα με καταγγελίες που κάνουν επισήμως άλλοι αστυνομικοί!
Ο «κύκλος»
Σύμφωνα με τις δικογραφίες, δεκάδες εν ενεργεία ένστολοι κατηγορούν μέσα στις δικαστικές αίθουσες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους συναδέλφους τους από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ούτε λίγο-ούτε πολύ για «βίαιες συμπεριφορές, εκβιάσεις, απειλές, πιέσεις και για υπαγορευμένες αλλοιωμένες καταθέσεις προκειμένου να οδηγούνται στο εδώλιο άλλοι αστυνομικοί και ιδιώτες για υποθέσεις διαφθοράς». Και οι τελευταίοι με βάση αυτές τις νεότερες καταγγελίες για «ψευδείς», «μεθοδευμένες» αρχικές καταθέσεις των ενστόλων-μαρτύρων κατηγορίας να αθωώνονται πανηγυρικά. Κι ακολούθως οι αθωωθέντες να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και να απαιτούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Προχωρώντας μετά σε δικαστικές ενέργειες σε βάρος των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τις σχετικές έρευνες ή σε αστυνομικούς μάρτυρες που επέμειναν στις αρχικές κατηγορίες σε βάρος τους και δεν μίλησαν για «καταθέσεις κάτω από ασφυκτικές πιέσεις».
«Φαύλος κύκλος»
Ο άγνωστος «φαύλος κύκλος» αντιδικιών μεταξύ αστυνομικών στις δικαστικές αίθουσες εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ. και δείχνει να αγνοείται από την ηγεσία της Σώματος. Κάτι που μπορεί να δημιουργεί την εικόνα στην ευρύτερη κοινή γνώμη ότι υπάρχει μόνιμη τακτική των αστυνομικών υπηρεσιών σε χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν τους έλληνες πολίτες να πιέζονται ασφυκτικά μάρτυρες, να αλλοιώνονται στοιχεία και να υπάρχουν κατευθυνόμενες σκόπιμες κατηγορίες!
Ψευδομαρτυρίες
Χωρίς ωστόσο να ασκούνται διώξεις ή να γίνεται περαιτέρω έρευνα είτε για ψευδομαρτυρίες των αστυνομικών που ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους είτε για τις καταγγελλόμενες πιέσεις στις αστυνομικές υπηρεσίες. Με τους υπευθύνους της ΕΛ.ΑΣ. να μην μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτές οι αναφορές για… βασανισμούς αστυνομικών από αστυνομικούς ευσταθούν ή πρόκειται για παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ κατηγορουμένων και μαρτύρων ενστόλων προκειμένου οι πρώτοι να απαλλαγούν. Σε… ξεχασμένες δικαστικές διαδικασίες που καμιά υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν παρακολουθεί, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο παρίσταται σαν πολιτική αγωγή ή με άλλον τρόπο ώστε να γνωρίζει τι καταθέτουν σε δεύτερη φάση αστυνομικοί μάρτυρες.
Απαλλάσσονται μαζικά δεκάδες κατηγορούμενοι
Σε προηγούμενη έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προέκυπτε ότι «από τις αρχές του 1999 που ξεκίνησε η δράση των «Αδιάφθορων» έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο – σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία – 1.188 αστυνομικοί και έχουν αθωωθεί τελικώς οι 717 εξ αυτών, δηλαδή ποσοστό 61%!».
Η υπόθεση προώθησης μεταναστών μέσω Σαντορίνης
Αλλαγή «πλεύσης» σχεδόν όλων των μαρτύρων
Μία από τις πιο ενδεικτικές υποθέσεις είναι εκείνη που αφορά τη δράση «επίορκων» αστυνομικών, δικηγόρων και ιδιωτών – συνολικά 11 άτομα – που κατηγορήθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2015-2016 για προώθηση μεταναστών μέσω του αεροδρομίου της Σαντορίνης. Η δικογραφία βασίστηκε σε καταθέσεις υπαλλήλων του αεροδρομίου αλλά και πολλών από τους 40 αστυνομικούς (οι περισσότεροι δόκιμοι τότε) που υπηρετούσαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού και οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παρανομίες. Στη δίκη λοιπόν που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2019 υπήρξε εντυπωσιακή αλλαγή «πλεύσης» σχεδόν όλων των (δεκάδων) μαρτύρων. Μία υπάλληλος του αεροδρομίου κατέθεσε ότι «ο τρόπος των αστυνομικών των Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν άσχημος.
Διαπληκτίστηκα όταν μου έφεραν ένα κείμενο όπου είχαν αφαιρέσει κομμάτια και είχαν βάλει αλλά. Ηταν προκατειλημμένοι να ενοχοποιήσουν ανθρώπους». Μία άλλη υπάλληλος του αεροδρομίου ανέφερε ότι «ήταν υπό πίεση όταν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. την… κυνηγούσαν το βράδυ». Ενας άλλος αστυνομικός υποστήριξε ότι «με πήγαν σε ένα ερημικό μέρος στον Προφήτη Ηλία και με εκβίασαν αυτοί οι τέσσερις των Εσωτερικών Υποθέσεων», ενώ ένας συνάδελφός του σημείωσε «η κατάθεση ήταν υπό πίεση. Δηλαδή δεν μπορούσα να φύγω αν δεν τους έλεγα. Μου τα υπαγόρευαν. Μου είπαν “πες πέντε πράγματα για να φύγεις”». Επίσης ένας άλλος ένστολος ανέφερε ότι στα αστυνομικά γραφεία «κτυπούσαν τα τραπέζια, εκτόξευαν ύβρεις και απειλές για να καταθέσω αυτά που ήθελαν». Επιπλέον οι καταθέσεις τους ήταν απαλλακτικές για τους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Σαντορίνης και οι οποίοι απηλλάγησαν παμψηφεί.