Την τράπουλα που θα μοιράσει στη μεγάλη τράπεζα του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με πρώτη παρτίδα τα έργα και ημέρες του Ερντογάν, μαζεύει η Γαλλία. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι θα παίξει δυνατά το χαρτί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ακόμη κι αν το Βερολίνο δείχνει διστακτικό στη λήψη μέτρων.

Ωστόσο, στο Συμβούλιο κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της ΕΕ και δεν είναι λίγες οι χώρες εκείνες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, που θεωρούν ότι από την Σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου, η Αγκυρα δεν έκανε το παραμικρό βήμα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις αλλά αντιθέτως τράβηξε περισσότερο το σκοινί δυναμιτίζοντας την κατάσταση.

Ψήφισμα

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική που ακολουθεί στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ρητορική μίσους απέναντι στη Γαλλία, η ακραία πρόκληση στα Βαρώσια αλλά και ο τσαμπουκάς με τη νηοψία από γερμανικό πλοίο, έχουν ενοχλήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να προειδοποιεί την Τουρκία ότι ο χρόνος της τελειώνει και οι ηγέτες της Ενωσης θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για τη σχέση Βρυξελλών – Αγκυρας, σε συνθήκες που δείχνουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να μεγαλώνει.

Η μάσκα έπεσε

Η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στο επερχόμενο Συμβούλιο αποτυπώθηκε κρυστάλλινα όχι μόνο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και από το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Πέτσας διαμήνυσε ότι «τις τελευταίες μέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει».

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας προειδοποιούσε το ΝΑΤΟ ότι η συνοχή της Συμμαχίας είναι ρευστή εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά στο συμβούλιο θα καταδείξει τις προκλήσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου και μετά, θέλοντας να τονίσει ότι η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ, ενώ η επιθετικότητά της δεν στρέφεται μόνο κατά Ελλάδας και Κύπρου, αλλά κατά της Ευρώπης συνολικά, αναδεικνύοντας την εργαλειοποίηση της θρησκείας, του Μεταναστευτικού, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στις μετακινήσεις τζιχαντιστών.

Γυαλίζει τα όπλα της η Αθήνα

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πρόσκληση για διερευνητικές μετά τις 29/11 θέλοντας να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά, επιστρέφοντας ενδεχομένως στις προκλήσεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντως η Αθήνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν αναβάθμιση και συντήρηση οπλικών συστημάτων, όπως είναι αυτά των πυραύλων S-300, των πυραύλων Patriot, των UAV’s του Στρατού Ξηράς Sperwere, των κατευθυνόμενων βλημάτων «Penguin MK2», αλλά και σκαφών των ειδικών δυνάμεων «ξεκλειδώνει» το υπουργείο Αμυνας με στόχο να αξιοποιηθούν στο έπακρο σημαντικά όπλα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σχετικώς με υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση υπό την παρουσία του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, των αρχηγών και του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Θεόδωρου Λάγιου. Επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος σε ό,τι αφορά τη συντήρηση στρατηγικής σημασίας οπλικών συστημάτων.

Στα υποπρογράμματα περιλαμβάνεται ακόμα η τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 «Apache» και η προμήθεια ανταλλακτικών τους αλλά και η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130. Το ΓΕΕΘΑ, με στόχο να επισπευστούν οι διαδικασίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική δουλειά έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Η Γαλλία πιέζει την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Αποφασισμένη η Γαλλία

Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων που είχε διατυπωθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».

Στο εσωτερικό μέτωπο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για πιθανούς ελιγμούς της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου της ΕΕ ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη κυρώσεων για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα καθώς όπως επεσήμανε η τελευταία τουρκική Navtex θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 5,8 ν.μ από το Καστελόριζο.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Δένδια,  μίλησε για κενό στρατηγικής της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της σχέσης της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επεσήμανα στον υπουργό ότι η τελευταία παράνομη NAVTEX της Τουρκίας, θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια. Και του επεσήμανα την ανάγκη να αντιμετωπισθεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και οι πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο.

Όμως μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές, να θεωρεί για παράδειγμα κόκκινη γραμμή την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια

Με 631 υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ευρωκοινοβούλιο : Υπερψήφισε για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Παράλληλα, το ΕΚ παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να απόσχει από κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής πολιτικής παράνομων εποικισμών.

Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».