Διαφορά 14 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω της πανδημίας και της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37.4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8.
Παρατηρείται, πάντως, μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1.1 μονάδες προφανώς λόγω της πιο σκληρής αντιπολίτευσης που κάνει με αφορμή τον κορωνοϊό.
Να σημειωθεί δε ότι τον Απρίλιο του 2020 η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό με 41,2%, όταν όλοι πίστευαν ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν η καλύτερη δυνατή.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 65% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20%.
Καταλληλότερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25% και «κανένας από τους δυο» με 29%.
Εξι στους 10 πολίτες δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ μάλλον όχι λέει και το 15%.
Τα κριτήρια για το πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες αν είχαμε σήμερα εκλογές είναι (δύο επιλογές): Οικονομία με ποσοστό 40%, πανδημία και άλλα θέματα υγείας με 30%, εθνικά θέματα με 26%, ασφαλιστικό, εργασιακά, συντάξεις με 25% και Παιδεία με 16%.
Αναφορικά με την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, οι απόψεις πλέον διίστανται και έχει χαθεί η ευρεία αποδοχή. Από το 91% τον Μάρτιο η θετική ή μάλλον θετική άποψη έχει πέσει στο 48% και η αρνητική από το μόλις 8% έχει πάει στο 48%.
Αρνητικά κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση ο κόσμος, σε ποσοστό 64% ενώ σε μια υποθετική ερώτηση πώς θα διαχειριζόνταν την κρίση η αξιωματική αντιπολίτευση το 44% λέει χειρότερα ή μάλλον χειρότερα και το 30% σίγουρα ή μάλλον καλύτερα.
Τα «καμπανάκια» για την κυβέρνηση
Τα καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπούν και ως προς το που πρέπει να δώσει βάρος αλλά και τι ευθύνεται για την έκρηξη της πανδημίας. Το 57% (έως 3 απαντήσεις) ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ κκαι το 36% στήριξη ων αδύναμων.
Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ είναι για το 77% η βασική αιτία για το δεύτερο κύμα ενώ το 72% λέει οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις του συστήματος υγείας και το 70% το άνοιγμα του τουρισμού.