Η «κουκούλα» κατασκευασμένη από πολύτιμο μέταλλο, με λεπτομέρειες λευκής πέρλας και ροζ διαμαντιών, έμοιαζε με εκείνες που φορούσαν μαζί με τις πανοπλίες τους οι ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Χάιδεψα με τις άκρες των δαχτύλων μου την εντυπωσιακή, σίγουρα εκκεντρική κατασκευή του οίκου Area που η Κάρα Ντελεβίν παρουσίασε στην πασαρέλα. Κούνησα το κεφάλι μου απογοητευμένη.

Κάρα Ντελεβίν

Το headpiece με τη διάσημη υπογραφή, η μπλούζα με τα μεταλλικά κρόσσια να αγγίζουν το πάτωμα, το γεμάτο παγέτες και φτερά φόρεμα του J.W. Anderson, τα μεταλλικά των Paco Rabanne και Proenza Schouler και… μια ατέλειωτη λάμψη είχαν καλύψει το ροζ σαλόνι της βίλας «Ορτανσία». Σκέφθηκα ότι όλα αυτά τα φορέματα, τα αξεσουάρ για το κεφάλι αλλά και τα ψηλοτάκουνα πέδιλα και οι πανύψηλες μεταλλικές μπότες του Philipp Plein είχαν αγοραστεί με σκοπό να φορεθούν τις κρύες γιορτινές νύχτες του χειμώνα. Κυρίως τις αστραποβόλες νύχτες των Χριστουγέννων. Εκεί που τα αστέρια… αγγίζουν τις χιονισμένες βουνοκορφές των Αλπεων.

Τα κοσμοπολίτικα χιονοδρομικά κέντρα των Ελβετικών και Γαλλικών Αλπεων μοιάζουν τώρα σαν μια μακρινή ανάμνηση. Κανείς ίσως δεν περίμενε ότι η παγκόσμια πανδημία θα κρατούσε τόσο πολύ. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι «βουλιάζει» σε μια πολυθρόνα. Οι συνεχείς δημοπρασίες έργων τέχνης, οι οποίες παρά τη δύσκολη πραγματικότητα, «αγκαλιά» με τον κορωνοϊό, βρίσκονται σε… έξαρση, τον έχουν εξουθενώσει. Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης ζητάει αμέσως από τη θεραπαινίδα Καντελάρια τη μεταξωτή μάσκα ξεκούρασης του αμερικανού μετρ Ralph Lauren.

Λίγες ώρες πριν «έπαιζε» με τα εκατομμύρια μέσα από τις διαδικτυακές (ή αυτές μέσω καταλόγου) δημοπρασίες των οίκων Sotheby’s, Christie’s και Phillips. Μμμ! Τα λεφτά είναι τελικά στις τσέπες. (Κάτι που σημειώνουμε και στην πρώτη σελίδα του Πολιτισμού, αναφερόμενοι στο Greek Sale του Bonhams. Με τους δημοπράτες να βρίσκονται στην αίθουσα του οίκου στη New Bond Street του Λονδίνου και τους συλλέκτες να «χτυπάνε» διαδικτυακά.)

Ρεβεγιόν με φόντο βουκολικά τοπία…

Το pincher μου Ρόμελ… ορμάει σαν γερμανικό πάντσερ στο φόρεμα με τις ασημένιες παγέτες και τα χειροποίητα φτερά του J.W. Anderson. Κάποιες από αυτές μπλέκονται στα ποδαράκια του κατοικιδίου με αποτέλεσμα να «αποκολληθούν» από την εκρηκτική, βραδινή δημιουργία. Η Θέκλα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με την άκρη του ματιού της. Μερικά λεπτά αργότερα μου λέει ότι θαύμασε την ψυχραιμία μου μπροστά στο… αποτρόπαιο θέαμα. Μια πανάκριβη δημιουργία να έχει ξεχαρβαλωθεί λόγω της κακής συμπεριφοράς ενός μικρόσωμου σκύλου.

Σηκώνω αδιάφορα τους ώμους μου. Αν ήταν κάποιες άλλες εποχές θα τιμωρούσα τον Ρόμελ κόβοντας τα… φιλετάκια-delivery από high class εστιατόριο των βορείων προαστίων. Τώρα όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα outfits με τις σφραγίδες top designers να ταξιδέψουν στην Courchevel, στο Γκστάαντ, στο Σεν Μόριτζ.

Η κοντινή Αράχοβα της συκωταριάς, της γαρδούμπας, του βουνού και του λόγγου δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους αμφιέσεις. Εστω και αν σε κάποια… βουκολικού τύπου σαλέ πραγματοποιηθούν μικρά, γιορτινά γεύματα. Αναπολώ τις στιγμές στα σαλόνια του Gstaad Palace με τα τακούνια-βελόνες του Roger Vivier να μπλέκονται στις ασημένιες και χρυσές πούλιες από τις ουρές των βραδινών φορεμάτων. Η Covid-19 θα κρατήσει αυτά τα Χριστούγεννα τον κόσμο στο σπίτι. Πληροφορούμαι ότι τα παραδοσιακά ρεβεγιόν των μεγάλων αθηναϊκών ξενοδοχείων μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν. Γαλοπούλες με σάλτσες Βουργουνδίας και σαλάτες με αστακό θα στέλνονται delivery για όσους κρατάει η τσέπη τους. Τσέπες Gucci ή Ferragamo.

Χαρτοπαίκτες και… χαρτοπαίκτες

Ο ασημένιος, μεταλλικός «κούνελος» του Τζεφ Κουνς ταιριάζει μάλλον με τα μεταλλικά και παγετέ φορέματα. Τα έργα του εκκεντρικού αμερικανού καλλιτέχνη, όπως και άλλα των Πικάσο, Γκογκέν, Ανίς Καπούρ, Μποτέρο «χτυπήθηκαν» σε πολύ υψηλές τιμές. Κάποιοι πολύ πλούσιοι άνθρωποι, σύμφωνα άλλωστε με τις διεθνείς στατιστικές, απέκτησαν ακόμα περισσότερα χρήματα την εποχή της Covid-19.

Εκμεταλλεύθηκαν σίγουρα τις ευκαιρίες που πάντα υπάρχουν. Ρώτησα τον κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι (με αφορμή την πώληση του πίνακα «Οι χαρτοπαίκτες» του Μποτέρο) πού βρίσκονται οι περίφημοι «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν. Ισως σε ένα από τα σπίτια της κόρης του εμίρη του Κατάρ ή σε ένα μουσείο; Ο πίνακας ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Γιώργου Εμπειρίκου. Αγοράστηκε από τη Μαγιάσα η οποία λατρεύει τον Σεζάν και τον Damien Hirst. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο λαμπερό Αμπου Ντάμπι, που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αναμένουμε τις επενδύσεις), εγκαινιάστηκε η Art Fair. Με το βάρος να πέφτει πάντα στους local καλλιτέχνες.

Ο «Ρινόκερος» και τα αντικείμενα Φασιανού

Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι επιμένει ότι η Μαγιάσα βαρέθηκε να ασχολείται με τις τέχνες και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το διαμέρισμα της πάμπλουτης Αλ Θανί είναι θεαματικής πολυτέλειας. Γεμάτο εμβληματικά έργα τέχνης και πανάκριβα έπιπλα. Εκεί μάλιστα μεταφέρθηκε και το super έπιπλο του Λαλάν με τίτλο «Ρινόκερος». Χρησιμοποιείται σαν μπαρ.

Μαγιάσα Αλ Θανί

Οι διαδικτυακές λοιπόν δημοπρασίες έργων τέχνης και design, παρά τα τεράστια προβλήματα με τον κορωνοϊό, πηγαίνουν εξαιρετικά. Οι κυρίες Βέτα και Λώρα Τσουκαλά μετά τη συμμετοχή τους στις PAD του Λονδίνου και των Παρισίων μάς καλούν σε μια digital ξενάγηση στον κόσμο της Stefanidou Tsoukala Gallery (νέα digital πλατφόρμα PAD Design Art on Line). Η παρουσίαση αντικειμένων Φασιανού αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Discover their collection. Η Stefanidou Tsoukala Gallery είναι άλλωστε ένας μικρός παράδεισος υψηλού γούστου.

Η σκέψη μου τρέχει σε σημαντικές εκθέσεις και δημοπρασίες του παρελθόντος. Οι ρώσοι μεγιστάνες, λένε φίλοι από το Μόντε Κάρλο, αγοράζουν, όχι όμως όσο πριν. Το chic εστιατόριο «Zoёl Robuchon» έκλεισε μετά τον θάνατο του top chef (στενού φίλου και συνεργάτη του Ντόρη Μαργέλλου). Στη θέση του θα ανοίξει ένα καινούργιο, με διαφορετικό όνομα. Ρώσος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από το ελληνικό resto «ΓΑΙΑ» στο Μονακό. Η Γκάια Ρεποσί σχεδιάζει τα ωραιότερα πάντα κοσμήματα και εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για την ελληνίδα designer Mary Katrantzou. Τη σχεδιάστρια θα παντρέψει το καλοκαίρι η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Το ανακοίνωσε η ίδια η κυρία Βαρδινογιάννη στη διάρκεια συνέντευξής της στην εκπομπή της Κάτιας Ζυγούλη στην ΕΡΤ. (H εκπομπή αναμεταδόθηκε από το Star και τον Alpha.) Το θέμα είναι αν ο γάμος θα πραγματοποιηθεί στα βόρεια προάστια ή σε μια πανέμορφη «κοιλάδα» της Αργολίδας…