Η πανδημία από κορωνοϊό έχει επηρεάσει όλους. Πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο, άγνωστη στην ιατρική κοινότητα μέχρι πριν από λίγους μήνες, με σημαντική μολυσματικότητα.
Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων έχει ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική εξέλιξη, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 20%, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα συνοδά νοσήματα, χρήζει ενδονοσοκομειακής αντιμετώπισης και ένα 5% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Με την ευκαιρία και της ουσιαστικής πράξης αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς των νοσηλευτριών από την Κρήτη με εξειδίκευση στη ΜΕΘ που μεταβαίνουν στην «κόκκινη» υγειονομική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης για να συνδράμουν τους συμπολίτες μας, τίθεται το βασικό ερώτημα της δυνατότητας προσαρμογής του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τη θωράκισή του σε ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις.
Ποιες είναι όμως μέχρι σήμερα οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την προκήρυξη και πρόσληψη μιας θέσης γιατρού στο ΕΣΥ ;
1. Τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας υποβάλλουν αιτήματα θέσεων γιατρών μέσω της οικείας ΥΠε στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού Νομικών Προσώπων του υπoυργείου Υγείας 4 φορές τον χρόνο, και συγκεκριμένα τέλος Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου, ενώ σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών υποβάλλονται οποτεδήποτε.
2. Ακολουθεί η έγκριση των ανωτέρω αιτημάτων τους μήνες Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα. Η έγκριση-απόφαση περιέχει ανά νοσοκομεία και ειδικότητα τον ακριβή αριθμό θέσεων γιατρών για όλες τις ΥΠε.
3. Οι θέσεις των νοσοκομείων προκηρύσσονται με απόφαση διοικητή του νοσοκομείου και της ΠΦΥ με απόφαση του αντίστοιχου διοικητή ΥΠε και ακριβή αναφορά στο διάστημα υποβολής υποψηφιοτήτων.
4. Γίνεται στη συνέχεια ανάρτηση στο Διαύγεια με δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις επόμενες 15 ημέρες, με αίτηση υποψηφίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και επισύναψη των σκαναρισμένων απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά προκήρυξη.
5. Μετά το τέλος των υποψηφιοτήτων το υπουργείο άμεσα μεταβιβάζει τους καταλόγους με τις υποψηφιότητες σε κάθε ΥΠε (εντός 7 ημερών)
6. Διαδικασία κρίσεων: Ο κάθε γραμματέας έχει χρεωθεί κάποιες ειδικότητες. Ανάλογα με τον όγκο υποψηφιοτήτων ανά ειδικότητα και τις ανάγκες σε ειδικότητες γιατρών ξεκινάει η διαδικασία της κρίσης ανά ειδικότητα και ΥΠε συγκεντρωτικά. Ενας μέσος όρος ολοκλήρωσης της κρίσης είναι ο 1,5 μήνας. Η πρώτη συνεδρίαση αφορά τον έλεγχο των τυπικών προσόντων των γιατρών. Αμέσως ακολουθεί συνεδρίαση με τον έλεγχο των επιπλέον δικαιολογητικών των υποψηφίων (π.χ. προϋπηρεσία). Η όλη διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 10 ημερολογιακών ημερών. Οι ανωτέρω συνεδριάσεις μπορούν να συμπτυχθούν σε μία συνεδρίαση εάν ο αριθμός υποψηφιοτήτων είναι μικρός.
7. Ακολουθεί ανάρτηση αποτελεσμάτων με τις παραδεκτές και μη υποψηφιότητες, καθώς και τον αριθμό μορίων συνολικά και ανά πεδίο του παραδεκτού υποψηφίου και η σειρά κατάταξής του ανά νοσοκομείο. Ακολουθεί δικαίωμα υποβολής ενστάσεων εντός 7 ημερών και σε συνέχεια νέα συνεδρίαση εξέτασης των ενστάσεων και πιθανής αναμοριοδότησης / επανακατάταξης υποψηφίων.
8. Στη συνέχεια, γίνεται άμεση ανάρτηση των νέων αποτελεσμάτων (εντός 7 ημερών συνήθως) και πρόσκληση σε συνέντευξη των υποψηφίων για τους 5 πρώτους σε κάθε θέση.
9. Μετά τη συνέντευξη αναρτώνται οι αντίστοιχοι πίνακες και οι πρωτεύσαντες λαμβάνουν γνωστοποίηση κατάληψης θέσεων που πρωτεύουν, ώστε να επιλέξουν, και τους δίνεται χρονικό διάστημα 5 ημερολογιακές ημέρες για αποδοχή ή μη των αντίστοιχων θέσεων.
10. Οταν απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι, αποστέλλονται στο υπουργείο Υγείας τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα για διορισμό (χρονική διάρκεια περίπου 10 ημέρες).
Με εμφανείς τις διαφορές με τον ιδιωτικό τομέα σε ταχύτητα διεκπεραίωσης του διορισμού, αυτή η διαδικασία, παρότι χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, φαίνεται να μην καλύπτει ούτε τις σταθερές ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, διότι συνήθως ξεπερνά το ένα έτος. Μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας πρέπει να ξαναδούμε τις διαδικασίες πρόσληψης, διότι η γραφειοκρατία και η ανελαστικότητα ακυρώνουν οποιαδήποτε πολιτική βούληση, ακόμα και αν υπάρχει η χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική στελέχωση των νοσοκομείων. Η κρίση αυτή μάς έχει αποδείξει ότι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα με τις περισσότερες προσλήψεις, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η καλύτερη αποζημίωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι απαραίτητες για να μην επαφιόμαστε μόνο στον ηρωισμό και στην αφοσίωση του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε.
Ο κ. Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης ΕΚΠΑ.