Στο ξεκίνημα του 2020 η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Έχοντας επιλύσει τα βασικά μακροοικονομικά της προβλήματα, αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Είχε προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τρία μνημόνια.
Προτού ακόμη ανοίξει η συζήτηση για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθούσε η χώρα στα επόμενα χρόνια, μια μη οικονομική εξωτερική- παγκόσμια διαταραχή, η πανδημία του κορονοϊού, ήρθε να ανατρέψει τη δυναμική που με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού είχε αρχίσει να διαμορφώνει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση πήρε τη θέση της μεγέθυνσης και η απογοήτευση πήρε τη θέση της χαράς. Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.
Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Λιαργκόβα αποτελεί επιστέγασμα σκέψεων, ερευνών, άρθρων στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα, ομιλιών και συζητήσεων που έκανε τα τελευταία δέκα χρόνια με φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνεργάτες του στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αρχικά και στο ΚΕΠΕ αργότερα, Βουλευτές όλων των κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΟΟΣΑ και τέλος, με απλούς πολίτες.
Το βιβλίο αποτελείται από εννέα ενότητες που έχουν ως κεντρικό ζήτημα την ελληνική οικονομία, τα μνημόνια και τέλος τον κορωνοϊό. Εξετάζει τόσο την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2010, όσο και την αντίστοιχη κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά. Χρησιμοποιεί μια γλώσσα απλή και κατανοητή για τον αναγνώστη με πλήθος ερωτημάτων και διλημμάτων που γεννήθηκαν καθώς βίωναν οι Έλληνες τις συνέπειες της κρίσης. Απευθύνεται σε σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητές, δημοσιογράφους, πολιτικούς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά για την ελληνική οικονομία και τα μνημόνια.