Από σήμερα οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία συσκέπτονται, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να παραταθεί το μερικό λόκνταουν που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Την Τετάρτη θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Την κρατούσα άποψη φαίνεται να απηχεί η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου, Μανουέλα Σβέσιγκ, η οποία προτείνει μία στρατηγική με δύο σκέλη: από τη μία πλευρά να παραταθούν τα μέτρα μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, από την άλλη πλευρά ωστόσο να δοθεί η δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων σε περιοχές που, για παράδειγμα, επί επτά συνεχείς ημέρες εμφανίζουν λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Μανουέλα Σβέσιγκ σχολιάζει την κατάσταση ως εξής: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι το λόκνταουν του Νοεμβρίου έχει αποτέλεσμα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλός. Γι αυτό πολλά κρατίδια θέλουν την παράταση των μέτρων. Χρειάζονται όμως δύο επιπλέον στοιχεία: Τα κρατίδια που δεν αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου, που έχουν περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων κάτω από τα 50, να μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα. Και αντιστρόφως στα hotspot της πανδημίας να μπορούν να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, γιατί βλέπουμε ότι έχουμε 24 τοπικές περιφέρειες που σήμερα ξεπερνούν τα 250 κρούσματα (ανά 100.000 κατοίκους)».
Χαλάρωση των περιορισμών για τις γιορτές
Ενιαίους κανόνες, αλλά με δυνατότητα χαλάρωσης ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα προτείνει η Μανουέλα Σβέσιγκ
Απαντώντας στο ερώτημα, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), στο οποίο η ίδια ανήκει, υποστηρίζει την επιβολή αριθμητικών περιορισμών, για παράδειγμα να μην επιτρέπονται συναντήσεις άνω των πέντε ατόμων, η Μανουέλα Σβέσιγκ δηλώνει ότι η συζήτηση δεν γίνεται με κομματικούς όρους, αλλά με βάση την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Επισημαίνει πάντως ότι στη διάρκεια των εορτών θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση των περιορισμών. «Στόχος μας είναι να δώσουμε μία προοπτική στον κόσμο, να ξέρει τι θα κάνει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο» λέει η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, γι αυτό ζητούμε αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές. Ωστόσο, τις ημέρες των Χριστουγέννων- και της Πρωτοχρονιάς, κατά την άποψή μου- θέλουμε να χαλαρώσουμε κάπως τα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρχει κάποια δυνατότητα για οικογενειακές επαφές και επισκέψεις σε αυτό το διάστημα».
Ασφαλώς είναι εύκολο για έναν πρωθυπουργό να προτείνει χαλάρωση των μέτρων, όταν στο δικό του κρατίδιο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο, δεν δημιουργείται πρόβλημα όταν σε κάθε κρατίδιο ισχύουν τελικά διαφορετικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί ο κόσμος το νόημα των περιοριστικών μέτρων στο σύνολό τους; «Όχι, σε καμία περίπτωση», λέει η Μανουέλα Σβέσιγκ. «Οι κανόνες πρέπει να είναι πάντοτε ίδιοι, αλλά η ισχύς τους εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε ορισμένες περιφέρειες με λιγότερα από 50 κρούσματα, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλές περιφέρειες με πάνω από 50. Αν δεν λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα στις συγκεκριμένες περιφέρειες, τότε δεν θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα ούτε στο σύνολο της χώρας».
Όριο δέκα ατόμων για χριστουγεννιάτικες συναντήσεις;
Άγιος Βασίλης με… μάσκα αναμένεται σε λίγες εβδομάδες
Μένει να διευκρινιστεί αν και ποια αριθμητικά όρια θα ισχύσουν για τις συναθροίσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να φανταστεί Χριστούγεννα με περισσότερους από δέκα καλεσμένους», ενώ ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) λέει ότι «δεν αφορά το κράτος αν και πως θα γιορτάσει Χριστούγεννα με την οικογένειά του». Από την πλευρά της, η Μανουέλα Σβέσιγκ επισημαίνει: «Το κράτος δεν θέλει να αποφασίσει ποιος με ποιον θα γιορτάσει Χριστούγεννα. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι ειδικά στον πιο σημαντικό για μας περίγυρο, στην οικογένεια και στους φίλους μας, δεν μπορούμε να συγχρωτιζόμαστε με πολλούς ανθρώπους, γιατί εκεί είναι που παραμονεύει η νόσος. Αυτό είναι το ενοχλητικό και το ύπουλο με αυτόν τον ιό, εκεί ακριβώς χτυπάει. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, τους οποίους ωστόσο θέλουμε να χαλαρώσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και εν τέλει νομίζω είναι σωστό να πούμε ότι επιτρέπονται συναντήσεις έως δέκα ατόμων…»
Ντιρκ Όλιβερ Χέκμαν (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου