Εκρηξη εξόδων. «Τυφλές» οικονομικές συναλλαγές. Ασαφής καταλογισμός ευθυνών. Και κυρίως μια αίσθηση «ακατανόητου». Το καρέ μιας ιστορίας που φέρνει τη διοίκηση της ΕΠΟ σε δύσκολη θέση. Την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που καλείται πλέον να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για το «πού» (αλλά και το «πώς») πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία διαχειρίζεται σε ετήσια βάση. Χρήματα των διεθνών συνομοσπονδιών (UEFA – FIFA) αλλά και των ΠΑΕ.

Ολα αυτά μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης «Αυγής». Η εφημερίδα έφερε στο προσκήνιο μια απόρρητη έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου («Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Οκτώβριος 2020») και σε αυτή περιγράφονται μια σειρά από γεγονότα «αφήνοντας μια έντονη οσμή κακοδιαχείρισης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ της. Παράλληλα σημειώνει πως τα όσα περιγράφονται αφήνουν στους «ελεγκτές» ερωτήματα για την ίδια την ακεραιότητα των οικονομικών χειρισμών. Κάτι που – που πάντα κατά την άποψη της εφημερίδας – επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που σχολιάζουν τα ευρήματά τους.

——————————————————————————————–

Δείτε: Το μεγάλο σκάνδαλο σε αριθμούς

  • 175% αύξηση για έξοδα τρίτων
  • 74% αύξηση για μισθώσεις
  • 54% αύξηση για διάφορα έξοδα
  • 171% αύξηση για έξοδα μετακίνησης διαιτητών FL και κυπέλλου
  • 95% αύξηση στα έξοδα λειτουργίας

———————————————————————————————

Η αύξηση του 547%

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία «Pricewaterhouse Co-opers», εκ των κορυφαίων στον τομέα των χρηματοοικονομικών ελέγχων. Στις 57 σελίδες παρουσιάζεται με λεπτομερή στοιχεία ο τρόπος λειτουργίας της ΕΠΟ στα οικονομικά της αλλά και στο οργανόγραμμα των τμημάτων της: Για αυτό μάλιστα γίνονται ιδιαίτερες συστάσεις. Την έκθεση συνοδεύουν μια σειρά από «πίνακες» που παρουσιάζουν αναλυτικά τα έξοδα του 2019 σε σύγκριση με το 2018. Σε αυτούς τους «πίνακες» λοιπόν  επτά διαφορετικοί «κωδικοί» φέρνουν στην επιφάνεια πράγματα για τα οποία η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου οφείλει απαντήσεις.

Είναι τεράστια η απόκλιση. Και κυρίως αχαρτογράφητη: Κωδικοί που αφορούν τα έξοδα μετακίνησης  αλλά και «διάφορα έξοδα» ή «έξοδα τρίτων», στα οποία παρατηρείται αύξηση μέχρι και… 547%. Ναι ακριβώς 547%! «Παρά την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των ποσών που αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας των τηλεπικοινωνιών, των ενοικίων (αύξηση κατά 33%) και των διαφόρων δαπανών (αύξηση κατά 54%», αναφέρει συγκεκριμένα η αξιολόγηση. Ποιο είναι το παράδοξο; Οτι η ΕΠΟ των 76 υπαλλήλων του 2016, είχε περισσότερους από 150 το 2019. Αρα ποια η μείωση των δαπανών;

Εξοδα τρίτων

Σύμφωνα πάντα με την αποκάλυψη της «Αυγής» στην κατηγορία «Σύγκριση Δαπανών», διαπιστώνεται πως υπήρξε αύξηση κατά 39% στα έξοδα ταξιδιών και συγκεκριμένα αύξηση κατά 52% στα έξοδα μετακίνησης στο εξωτερικό. Αύξηση κατά… 171% στα έξοδα μετακίνησης διαιτητών για τη Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά… 547% στα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών της Superleague.

Και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες μετακίνησης των διαιτητών καθώς έχουμε πλέον ξένους διαιτητές στη Superleague, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τον υποκωδικό 64.98.05 «Εξοδα Τρίτων», καθώς το ποσό αυξήθηκε κατά 175% και συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 2.428.944 ευρώ, έναντι του ποσού των 881.873 που δαπανήθηκε το 2018. Οι διαφορές είναι εκατομμυρίων ευρώ! Και το σημαντικότερο; Προκαλούν την απορία των ελεγκτών. Διότι επί της ουσίας δεν καταγράφονται. Γίνονται με μετρητά (!).

Απαντήσεις

Προφανώς λοιπόν η ΕΠΟ πρέπει να απαντήσει. Να δικαιολογήσει όλες αυτές τις δαπάνες που – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – δεν δικαιολογούνται από τα έγγραφα της έκθεσης. Από τις απαραίτητες αποδείξεις. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους ελεγκτές το γεγονός πως μια Ομοσπονδία πολυάριθμη σε υπαλλήλους παρουσιάζει τόσες ελλείψεις στην οργανωτική της δομή. Πως δεν αξιοποιείται επ ουδενί η τεχνολογία.

Οτι υπάρχει ένας ακατανόητος κύκλος που δεν καταλήγει πουθενά όταν έρχεται η ώρα για την αναζήτηση ευθυνών. «Τυφλές συναλλαγές» λέει η έκθεση θέλοντας να περιγράψει αυτή την ασάφεια. Και φυσικά ζητώντας τη διενέργεια του απαραίτητου ελέγχου. Για τα «έξοδα» που… στερούνται ορατότητας, όπως ακριβώς το διατυπώνουν. Για τα «έξοδα» που πληρώνονται με μετρητά σε μια διαδικασία που επί της ουσίας απαγορεύει το αυτονόητο: Να ακολουθήσεις το χρήμα για να πάρεις τις απαραίτητες απαντήσεις.

«Δεν υπάρχει παρακολούθηση»

Πολύ ενδιαφέρουσα και η διαπίστωση για τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας από τους ελεγκτές. «Δεν υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης (συστημική ή μη αυτόματη) και καμία τυποποιημένη αναφορά προϋπολογισμού έναντι πραγματικών δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους» αναφέρεται. Και όλα αυτά δεν τα λέει σε εμάς, αλλά στον Πετρ Φούσεκ. Τον εμπειρογνώμονα της FIFA που έχει καιρό στα χέρια του αυτά τα έγγραφα.

Τον ίδιο άνθρωπο βεβαίως που είναι εδώ όλα τα χρόνια της «εξυγίανσης».  Για την ιστορία, η έκθεση κλείνει με 20 συστάσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, όπως π.χ. «η εξάλειψη καθηκόντων άσχετης φύσης που εκτελούνται από το τμήμα οικονομικών» ή «ο επανασχεδιασμός στη διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού».