Σημαντική δικαίωση του αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που απέρριψε την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση (με απαίτηση 500.000 ευρώ) την οποία είχε υποβάλλει η εταιρεία Oil-One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, κατά του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.
Η αγωγή της εταιρείας είχε κατατεθεί με αφορμή τα υποστήριξε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σχετικά με τα περιστατικά δυσοσμίας στην περιοχή και τις ευθύνες της εταιρείας για αυτά. Η εταιρεία υποστήριζε ότι δεν ευθύνεται για τα περιστατικά δυσοσμίας στην περιοχή και ότι υπεύθυνες για τη δυσοσμία είναι οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλειας. Όμως, μια σειρά επιστημονικές έρευνες (του Αστεροσκοπείου, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του ΑΠΘ) έχουν καταδείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στα περιστατικά δυσοσμίας και τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή.
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ύστερα από προσφυγή του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας, απόφαση τροποποίησης ΑΕΠΟ (δηλαδή περιβαλλοντικών όρων) για την Oil One που θα της επέτρεπε να ρίχνει σε έκτακτες περιστάσεις επεξεργασμένα απόβλητα απευθείας στη θάλασσα.
Πάγιο αίτημα η απομάκρυνση της Oil One και των άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή
Γύρω από τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα, περιοχή που προορίζεται για ανάπλαση ώστε να γίνει χώρος πολιτισμού και αναψυχής αλλά τόπος εγκατάστασης «Κέντρου Καινοτομίας», σύμφωνα με δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει το αίτημα, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τους τοπικούς βουλευτές, για άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One όπως και όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή.
Μάλιστα, η δημοτική αρχή έχει κάνει και συγκεκριμένη πρόταση για νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει την άμεση απομάκρυνση, πρωτοβουλία που την έχει υιοθετήσει με ψήφισμά του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Σε αυτό το πλαίσιο και εξαρχής η αγωγή της Oil One είχε θεωρηθεί από τη δημοτική αρχή ως μια απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων για απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από την περιοχή.
Η αγωγή της Oil One κατά του Χρήστου Βρεττάκου εκδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και στο πλευρό του ο Δήμαρχος Κερατσινίου είχε πλήθος κατοίκων αλλά και τοπικών βουλευτών και παραγόντων της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δίκη κατέθεσε υπέρ των θέσεων των κατοίκων και της δημοτικής αρχής ο πρωήν Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Με αφορμή την απόρριψη της αγωγής της Oil One ο Χρήστος Βρεττάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Χρήστος Βρεττάκος: Ήττα της Oil One – Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με απόφαση του απέρριψε την αγωγή της OIL ONE κατά του Δημάρχου της πόλης.
Η εταιρεία ζητούσε την προσωποκράτηση του Δημάρχου για ένα έτος και χρηματική αποζημίωση 500.000€ κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση.
Η πρόθεση της εταιρείας ήταν προφανής. Στόχος της ήταν η τρομοκράτηση των ανθρώπων της πόλης που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση και δυσοσμία.
Το μήνυμα ήταν σαφέστατο «Μην μιλάτε, μην διεκδικείτε, μην αγωνίζεστε γιατί θα έχετε συνέπειες».
Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η δικαστική απόφαση δικαιώνει την πόλη μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου που με τη συμπαράστασή τους και τη μέρα της δίκης έξω και μέσα απ’ τη δικαστική αίθουσα έδειξαν ότι η πόλη δεν τρομοκρατείται και δεν φιμώνεται.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νομικούς του δήμου Κώστα Καραπαναγιώτη και Χρύσα Μυργιαλή και στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη που μετέφεραν τη φωνή των δημοτών μέσα στο δικαστήριο και κατάφεραν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της εταιρείας.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια μας για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα απ’ τα σπίτια μας.
Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Χρήστος Βρεττάκος