Μόνο 8 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να ενταχθούν στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου το ΕΣΥ βρίσκεται πλέον στα όριά του.
Απογοητευτικός αριθμός
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε επίταξη και ιδιωτών γιατρών, περιορίστηκε να εκφράσει την κυβερνητική δυσαρέσκεια για τη στάση των ιδιωτών γιατρών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
«Κάναμε την έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν. Δυστυχώς η ανταπόκριση μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη. Μόνο οκτώ γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας. Είναι ένας αριθμός απογοητευτικός και καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιώτες γιατρούς να ακούσουν την έκκληση όχι μόνο του υπουργείου Υγείας, αλλά και της κοινωνίας και να συνδράμουν στο ΕΣΥ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Κάλεσμα στα μέλη του να πρωτοστατήσουν
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δίνοντας τη μάχη από εκεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Μαζί με τις επείγουσες διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τον αγώνα ενάντια στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, είναι κρίσιμη η ατομική συμβολή και προσφορά.
«Καλούμε πρώτα και κύρια τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, γιατρούς, να πρωτοστατήσουν σε αυτό τον αγώνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Να συμβάλω ως πνευμονολόγος»
Σε αυτό το πλαίσιο με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Στ’ αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ζητάει απαλλαγή από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όπως -μεταξύ άλλων- αναφέρει χαρακτηριστικά με την επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα:
«Παρακαλώ να απαλλαγώ προσωρινά από τα καθήκοντά μου για να συμβάλλω ως πνευμονολόγος στο ΓΝ Λάρισας όπου υπηρετούσα ή σε όποια δημόσια μονάδα υγείας κριθεί αναγκαίο. Κάνω επίσης έκκληση στους γιατρούς, εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να πράξουν αντίστοιχα» καταλήγει ο κ. Λαμπρούλης στην επιστολή του.
2000 ευρώ αφορολόγητα
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στο ΕΣΥ, όπου είχε απευθύνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνονταν για 6 έως 12 μήνες 2000 ευρώ αφορολόγητα μηνιαίες αμοιβές συν τις εφημερίες, υπερωρίες κλπ, ενώ θα μπορούσαν να διατηρούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία σε λειτουργία.
Αντιδράσεις
Μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ) είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση υπέρ των ιδιωτών γιατρών καθώς όπως ανέφεραν, ο επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ έχει μηνιαίο καθαρό μισθό 1250.
Παρόλα αυτά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ουσιαστικά αρνήθηκε στην πράξη να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση της κυβέρνησης, ενώ με τους επιπλέον όρους που έθετε για να συμβάλουν οι ιδιώτες γιατροί στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ, καταγγέλθηκε ότι ουσιαστικά ζητάει 3000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές για κάθε ιδιώτη γιατρό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις για την τοποθέτηση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλου οποίος υπεραμύνθηκε των υψηλότερων για τους ιδιώτες αποζημιώσεων σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ λέγοντας ότι μεταξύ άλλων ότι «όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτόν τον χώρο (τα νοσοκομεία), πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη, αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα. Οι συνάδελφοι όλοι δεν έχουν περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο ότι οι χήρες και τα ορφανά θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κατά συνέπεια, παντού όταν πάμε σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση».