Από την ανεμελιά του Αυγούστου μέχρι σήμερα, που η τραγική κατάσταση λόγω του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα συγκλονίζει τη χώρα, η κυβέρνηση μετράει επιτυχίες και αποτυχίες. Ενώ όμως πολλά κυβερνητικά στελέχη στέκονται στις πρώτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμετριέται εσωτερικά με τις δεύτερες. Δεν είναι μόνο η αυτοκριτική που έκανε στη Βουλή για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να πάρει εγκαίρως μέτρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτό που επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του. «Τα λάθη που κάναμε δεν θα τα επαναλάβουμε. Ενα μάθημα που πήραμε είναι ότι δεν μπορούμε ξανά να άρουμε τα μέτρα νωρίς, θα το κάνουμε με ασφάλεια όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα» μεταδίδεται ότι τους είπε σε πρόσφατη σύσκεψη.

Αναποτελεσματικά
 τα ημίμετρα

Tο καλοκαίρι, οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την Ευρώπη, ειδικά τις χώρες του Νότου, τα κρούσματα μειώθηκαν, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν. Οταν ήρθε το φθινόπωρο, τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν και οι ηγέτες της ΕΕ δοκίμασαν από κοινού να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ημίμετρα. Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν ξαφνικά και το lockdown έγινε αναπόφευκτο για τις περισσότερες χώρες. Τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν, ομολογούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μέτωπο 
της μετριοπάθειας

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου» λένε στην κυβέρνηση και όταν τους ασκείται κριτική απαντούν με στοιχεία, για τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, τη χρηματική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία, την κατάσταση άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα. Ομως, όσο τα κρούσματα δεν μειώνονται και όσο οι θάνατοι αυξάνονται, η κατάσταση γίνεται δύσκολα διαχειρίσιμη και σε πολιτικό επίπεδο. Η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική, αλλά ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπει ότι περίπου το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 70% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική και είναι αποφασισμένος να διατηρήσει ενωμένο αυτό το μέτωπο της μετριοπάθειας και να επιδιώξει συναινέσεις.

Χαραμάδα 
ελπίδας

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επιπέδωση στον αριθμό μετάδοσης του ιού και αυτό δημιουργεί μια χαραμάδα ελπίδας ότι ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα φανεί ύφεση. Ομως, ακόμη και αν επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπάρχει μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και το σύστημα υγείας θα πιεστεί πολύ «αλλά δεν θα καταρρεύσει. Δεν θα γίνουμε Μπέργκαμο. Δεν θα στείλουμε ασθενείς σε άλλες χώρες», επιμένουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Η αγορά των Χριστουγέννων ασφαλώς απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά όλοι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την, έστω μερική, άρση του lockdown. Προς το παρόν χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, αλλά αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το ευνοήσουν τότε το άνοιγμα θα ξεκινήσει από τα σχολεία, και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο, η εστίαση και τέλος η διασκέδαση με πολλούς περιορισμούς.

Εμβολιασμοί
 και νέα σεζόν

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο. Οι ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών για τα εμβόλια διαμορφώνουν νέο περιβάλλον αλλά όπως υπολόγισαν στην κυβέρνηση θα χρειαστούν έξι μήνες για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, η τουριστική σεζόν θα πάει πολύ καλύτερα από εφέτος και επιπλέον θα εισρεύσουν και τα χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα σενάρια για εκλογές

Εμβληματικές επενδύσεις όπως της Microsoft και της Volκswagen στρέφουν το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών στη χώρα μας. Ενδεχομένως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να είναι υπεραισιόδοξος, αλλά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύουν ότι από το φθινόπωρο και έπειτα ο κορωνοϊός θα βρίσκεται σε ύφεση και η οικονομία σε ανάπτυξη. Κάποιοι σκέπτονται ότι θα είναι η ιδανική συγκυρία για εκλογές, αλλά ο κ. Μητσοτάκης απαντά με μια ερώτηση: «Τι λόγο έχω να κάνω εκλογές αν όλα πάνε καλά;».