Διαβάζοντας προσεκτικά τους αριθμούς του νέου προϋπολογισμού που έφεραν οι οικονομικοί υπουργοί στη Βουλή, αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι η παραδοχή ότι εφέτος το εθνικό εισόδημα θα συρρικνωθεί στα 162 δισ. ευρώ από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.
Δεν είναι ούτε οι εσφαλμένες προβλέψεις του κ. Σταϊκούρα ούτε οι δηλώσεις αισιοδοξίας που κάνουν εδώ και εννέα μήνες όλοι οι υπουργοί για να τονώσουν το ηθικό των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας και των αλλεπάλληλων μέτρων αυτό στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς.
Ενα πράγμα μόνο μας τρομάζει. Οτι εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε λίγους μήνες γίναμε ως χώρα φτωχότεροι κατά 21 δισ. ευρώ (αυτό δεν συνέβη ούτε στην εποχή της χρεοκοπίας και των μνημονίων) και εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πότε θα βγούμε από αυτή την τρικυμία που δεν έχουμε ξαναζήσει.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία κατ’ ουσίαν είναι ανεξέλεγκτη, γιατί όπως ομολογούν και οι οικονομικοί υπουργοί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού μετά και το δεύτερο lockdown «η συνισταμένη των οικονομικών επιπτώσεων από τα τρία βασικά κανάλια μετάδοσης της υγειονομικής κρίσης (παραγωγή, απασχόληση και εγχώρια ζήτηση, εξωτερικός τομέας) και η μερικώς αντισταθμιστική δράση των μέτρων οικονομικής στήριξης τοποθετεί την ύφεση για το 2020 στο 10,5%». Μάλιστα σε ονομαστικούς όρους, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι μεγαλύτερος -11,3% (!) καθώς στην οικονομία εμφανίστηκε από το καλοκαίρι και το σύμπτωμα του αποπληθωρισμού (-0,8%).
Για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα, όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η κυβέρνηση τα «έδωσε όλα» για τη στήριξη των ανέργων και των επιχειρήσεων. Οπως φαίνεται όμως τα μέτρα δεν κάλυψαν ούτε τις δραματικές απώλειες εσόδων από τον τουρισμό (12,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου), ούτε τα επιδόματα αναστολής εργασίας των 540, 600 και 800 ευρώ ήταν αρκετά για να αναπληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα και την καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων και των επαγγελματιών.
Δεν αξίζει κανείς να κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα… Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δει την τραγωδία στην οποία έχουμε βρεθεί ως χώρα, να αλλάξει το μείγμα των μέτρων και της οικονομικής πολιτικής που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δικού της προϋπολογισμού, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και να χαράξει έναν σαφή οδικό χάρτη εξόδου της οικονομίας από τη βαθιά κρίση.